J&T Banka navyšuje kapitál, predá certifikáty za miliardu Kč

NETKY.SK • 16 September 2015, 20:23 • 2 min
J&T Banka navyšuje kapitál, predá certifikáty za miliardu Kč

PRAHA - J&T Banka po 18 mesiacoch znovu navyšuje kapitál emisiou výnosových certifikátov v hodnote jednej miliardy Kč (36,92 milióna eur). Informuje o tom portál E15.cz.

slovakia

left justify in out

Výnosové certifikáty sú hybridnými cennými papiermi, ktoré sa svojou povahou približujú akciám. Na rozdiel od nich prinášajú pevný výnos. Ten predstavuje 9 % ročne. J&T však jeho vyplácanie podmieňuje prísnymi a z hľadiska investora nie celkom jasnými podmienkami.

 

"Ide o druhú emisiu perpetuitných certifikátov, ktoré sme prvýkrát dali na trh už vlani. Prvá emisia sa stretla medzi investormi s veľkým úspechom. Veríme, že aj druhá vlna bude rovnako úspešná. Záujemcovia o ňu už sú," uviedla hovorkyňa J&T Bank Monika Veselá.

 

Vyplatenie výnosu bude závisieť od vôle emitenta. "Právo na výplatu výnosu za dané výnosové obdobie nevznikne, ak emitent rozhodne najneskoršie deň, ktorý bezprostredne predchádza dňu výplaty výnosu, o zrušení výplaty výnosu. Emitent je v tejto veci oprávnený rozhodnúť na základe vlastnej voľnej úvahy. V tom nie je nijakým spôsobom obmedzený," uvádza to okrem iného prospekt k vydávaným certifikátom.

 

Relatívne vysoký úrokový výnos zodpovedá podľa expertov charakteru nástroja. "Papiere s perpetuitou sa povahou približujú akciám. Emitent preto musí ponúknuť vyšší výnos blížiaci sa nákladom na vlastný kapitál. Tie sa teraz zvyčajne pohybujú okolo 7 až 8 %, v prípade najkvalitnejších firiem okolo 6 %," uviedol Petr Bartek z Českej sporiteľne. Certifikát prináša podľa neho stabilný ročný výnos, v prípade úpadku je však investor vyplatený až medzi poslednými poškodenými. Certifikát stavia takmer na úroveň akcií aj fakt, že papier nebude investorom nikdy splatený.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies