Izraelskí politici neveria, že sa Sýria vzdá chemických zbraní

NETKY.SK • 10 September 2013, 13:24 • 2 min
Izraelskí politici neveria, že sa Sýria vzdá chemických zbraní

JERUZALEM — Vrchní izraelskí politici sa vyjadrili skepticky k ruskému návrhu, podľa ktorého by sa mala Sýria vzdať chemických zbraní, dať ich pod medzinárodnú kontrolu, a tým sa vyhnúť útoku zo strany USA a jeho spojencov.

slovakia

left justify in out

Šéf zahraničného a obranného výboru izraelského parlamentu Avigdor Lieberman povedal pre izraelský rozhlas, že "Sýria tento návrh využije na získanie času". "Sýrsky prezident Baššár al-Asad tým len získa čas," povedal Liebermann, spojenec premiéra Benjamina Netanjahua. Podľa Liebermanna Izrael nepozná podrobnosti ruskej ponuky a logistika presunu chemických zbraní je nejasná. Izraelský prezident Šimon Peres v pondelok varoval, že rokovania o transfere zbraní a ich samotný prevoz budú zložité, a že Sýria nie je dôveryhodná. 

Hlavná sýrska opozičná skupina označila ruský návrh za "politický manéver" s cieľom zamedziť hroziacemu trestnému útoku USA na sýrsky režim za údajné použitie chemických zbraní proti civilistom. "Návrh ruského ministra zahraničia je politický manéver a je súčasťou zbytočného váhania, čo povedie k ďalším obetiam z radov sýrskeho obyvateľstva a ničeniu Sýrie," uviedla koalícia sýrskych opozičných síl. "Porušenie medzinárodného práva si vyžaduje patričnú medzinárodnú odpoveď," hovorí sa ďalej v stanovisku opozície, čo je chápané ako nepriama výzva administratíve Baracka Obamu nevzdať sa možného vojenského útoku na Sýriu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies