Izrael si dvoma minútami ticha a sirénami pripomenul svojich padlých vojakov

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 12:00 • 2 min
Izrael si dvoma minútami ticha a sirénami pripomenul svojich padlých vojakov

JERUZALEM - Izrael si dnes pripomína deň spomienok na svojich padlých vojakov, ako aj na obete bojov s Palestínčanmi i teroristických útokov (Jom ha-zikaron). Obyvatelia krajiny prerušili o 11.00 h miestneho času svoju činnosť a na dve minúty postáli v tichosti; zároveň sa rozozvučali sirény.

slovakia

left justify in out

Ide o jeden z najponurejších dní v izraelskom kalendári, približuje agentúra Reuters. Miesta poskytujúce zábavu sú vtedy zatvorené a televízne i rozhlasové stanice vysielajú dokumentárne filmy o padlých. Smutná atmosféra sa však náhle skončí západom slnka, keď Izraelčania vyrazia do ulíc, aby oslávili Deň nezávislosti Izraela (Jom ha-acma'ut), ktorý tento rok pripadá na 23. apríla.

 

Židovský štát uvádza, že od roku 1860, keď sa Židia začali premiestňovať na územie súčasného Izraela, zahynulo 23.320 členov jeho bezpečnostných síl. Z nich vlani prišlo o život 116, vrátane 67 vojakov padlých počas 50-dňovej vojny v pásme Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies