ISAF odstavila výkonného riaditeľa Sowreya, kritizoval znečistenú vodu v Riu

NETKY.SK • 27 Január 2016, 11:26 • 2 min
ISAF odstavila výkonného riaditeľa Sowreya, kritizoval znečistenú vodu v Riu

RIO DE JANEIRO - Medzinárodná jachtárska federácia (ISAF) odstavila svojho bývalého výkonného riaditeľa Petra Sowreya pre jeho úsilie dosiahnuť zmenu dejiska súťaží na tohtoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to Brit, ktorého uviedli do funkcie len v júli minulého kalendárneho roka. Pred dvoma týždňami ho nahradil Andy Hunt. Sowrey od svojho nástupu vyvíjal iniciatívu, aby brazílski organizátori pripravili aspoň záložný plán za extrémne znečistený záliv Guanabara. Navrhoval presunúť jachtárske súťaže do 160 km vzdialeného Buziosu, kde sa už konalo niekoľko významných podujatí. V rámci ISAF však prevládol názorový prúd, ktorý si od súčasného dejiska s panorámou Cukrovej homole a svetoznámej sochy Krista sľubujú zvýšený divácky záujem o odvetvie. Zdravie a bezpečnosť pretekárov sa podľa všetkého dostali na vedľajšiu koľaj.


"Výkonnému výboru sa moje počínanie zdalo príliš agresívne. Jednoducho ma hlasovaním odvolali. Nie, neodstúpil som z vlastnej vôle," povedal Sowrey a k OH 2016 poznamenal: "Fakty a všetky modely hovoria jasnou rečou. Vzhľadom na kvalitu vody sa o Guanabara Bay nikdy nemalo ani len uvažovať ako o mieste konania jachtárskych pretekov."


Počas testovacích podujatí v spomenutej lokalite sa vyskytlo viacero prípadov vážnych zdravotných problémov medzi účastníkmi. Laboratórne analýzy opakovane potvrdzujú, že stav znečistenia sa nezlepšuje. Testovanie na nebezpečné druhy vírusov preukazujú alarmujúce hodnoty aj ďaleko od brehu mora, kde sa doteraz predpokladala bezpečná zóna. Príliv odpadových vôd s patogénnymi látkami v korytách riek a búrkových drenážach je taký intenzívny, že efekt rozplynutia v mori je prakticky nulový.


"Enormná hladina výskytu vírusov je rozsiahla. Už to nie je iba pobrežie, ale kdekoľvek na otvorenom mori, čím sa riziko kontaktu s človekom zvyšuje. Máme dočinenia s extrémnym prostredím, kde je stupeň znečistenia taký vysoký, že pravdepodobnosť nakazenia infekciou hraničí s istotou," skonštatovala v decembri minulého roka špecialistka z Centra pre lekársku vedu na Texaskej univerzite v Houstone Kristina Menová.


Podľa Hunta sťahovanie do Buziosu napripadá do úvahy. "Guanabara nie je ideálna, ale myslím si, že sa vyvíja dostatočne veľké úsilie na to, aby jachtári súťažili v bezpečnom prostredí," povedal nový výkonný riaditeľ ISAF. Sowrey vidí situáciu jasne. "Niekomu som stúpil na palec," zakončil rozhovor pre agentúru AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies