Írska speváčka Sinéad O´Connor umrela vo veku 56 rokov

NETKY.SK • 27 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Írska speváčka Sinéad O´Connor umrela vo veku 56 rokov

Írsko-Do hudobného neba sa pobrala známa speváčka s nádherným hlasom

slovakia

left justify in out

Známa speváčka umrela vo veku 56 rokov. Príčina smrti doteraz nebola zverejnená.

Írska speváčka a hudobníčka Sinéad O´Connor sa narodila 8. decembra 1966 v opatrovateľskom dome v Dubline. Život tejto speváčky bol popretkávaný kontroverznými prejavmi, ktoré dávala otvorene najavo. Svojrázna Sinéad s originálnym vzhľadom a prejavom sa do povedomia verejnosti dostala najmä piesňou Nothing Compares 2 U. Túto pieseň pre ňu napísal populárny americký spevák Prince. Singel bol jednotkou v roku 1990 v hudobnom rebríčku Billboard Music Awards.

 

V roku 1991 ju časopis Rolling Stone vyhlásil za umelkyňu roka. Pri tejto príležitosti írska speváčka získala ocenenie Brit Award pre medzinárodnú sólovú umelkyňu. V priebehu rokov 1987 až 2014 vydala 10 štúdiových albumov. Posledný album Sinéad O´Connor s názvom I'm Not Bossy, I'm The Boss vyšiel v roku 2014. V roku 2021 vydala memoáre Rememberings ( Spomienky), ktoré sa stali bestsellerom.



Zosnulá írska speváčka počas svojho života vytvorila mnoho skvelých piesní. Spolupracovala s mnohým známymi umelcami. Sinéad O´Connor nabádala verejnosť na protesty proti rôznym neprávostiam. Speváčka naplno prejavila svoje kontroverzné pocity, keď v americkej televíznej šou Saturday Night Live roztrhla obrázok pápeža Jána Pavla II. Keďže na verejné výzvy využívala predovšetkým televízne kamery, vyslúžila si doživotný zákaz účasti vo vysielaní americkej televíznej siete NBC (National Broadcasting Company). Napriek istej svojráznosti bola človekom so srdcom na dlani. To prejavovala aj veľmi častými vystúpeniami na charitatívnych koncertoch.

 
























 

V roku 2021 pre New York Times uviedla: "Neľutujem, že som to urobila. Bolo to skvelé.“ Po tom, čo konvertovala na islam, si dublinská speváčka v roku 2018 zmenila meno na Shuhada' Sadaqat. Stále však vystupovala aj pod svojím rodným menom. Počas svojej hudobnej kariéry verejnosť pravidelne a úprimne informovala o svojej duchovnej ceste, jej srdcu blízkych aktivitách, sociálno-politických názoroch. Často hovorila o tom, čo prežíva, nestránila sa prehovoriť o svojich traumách a problémoch s duševným zdravím. 

 

V roku 2022 prežila veľmi smutné chvíle, keď jej umrel 17-ročný syn Shane. Po jeho smrti na sociálnych sieťach uviedla, že sa rozhodol ukončiť svoj pozemský boj“ a požiadala, aby „nikto nenasledoval jeho príklad“. Speváčka neskôr zrušila všetky živé vystúpenia po zvyšok roka 2022 kvôli jej „pokračujúcemu smútku“ po smrti jej syna.

 

O'Connor vzdala hold Shaneovi v jednom zo svojich posledných tweetov a nazvala ho „láskou môjho života, lampou mojej duše, boli sme jedna duša na dve polovice“...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
BBC
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies