Irak žiada o OSN o pomoc pri zhromažďovaní dôkazov o zločinoch islamistov

NETKY.SK • 16 August 2017, 19:34 • 2 min
Irak žiada o OSN o pomoc pri zhromažďovaní dôkazov o zločinoch islamistov

NEW YORK - Irak požiadal Bezpečnostnú radu OSN o pomoc pri zhromažďovaní dôkazov, na základe ktorých chce brať na zodpovednosť príslušníkov džihádistickej organizácie islamský štát (IS) pre podozrenie zo spáchania zločinov proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí v liste adresovanom generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, ktorého obsah bol dnes zverejnený, píše, že iracká vláda spolupracuje s Veľkou Britániou na príprave návrhu rezolúcie BR OSN, ktorou by iracká vláda žiadala o spomínanú pomoc.

 

Agentúra AP uviedla, že list bol Guterresovi zaslaný až päť mesiacov po tom, ako o to ľudskoprávna právnička Amal Clooneyová žiadala irackého premiéra Hajdara Abádího. Táto britská právnička s libanonskými koreňmi a manželka herca Georgea Clooneyho vtedy zdôraznila, že štáty sveta "nesmú dovoliť, aby IS prešla genocída".

 

Za obete tejto genocídy označila v prvom rade jezídov z Iraku, ktorých záujmy zastupuje ako právnička. Vo svojom marcovom vystúpení na pôde OSN v New Yorku Clooneyová vyčítala Spojeným národom ich nečinnosť a prizeranie sa zverstvám páchaným na deťoch a ženách. Apelovala tiež na zabezpečenie existujúcich hromadných hrobov, exhumáciu telesných pozostatkov a zaznamenanie všetkých dôkazov o genocíde. Džaafarí vo svojom liste píše, že zločiny spáchané IS v jeho krajine sú takého rozsahu, že je dôležité dostať ich páchateľov pred spravodlivosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies