Irak požiadal o zvolanie zasadania BR OSN; prekážajú mu tureckí vojaci

NETKY.SK • 6 Október 2016, 15:30 • 2 min
Irak požiadal o zvolanie zasadania BR OSN; prekážajú mu tureckí vojaci

BAGDAD - Tureckí vojaci rozmiestnení v Iraku túto krajinu neopustia, povedal dnes turecký premiér Binali Yildirim. Irak požaduje ich stiahnutie a rozhodol sa predložiť túto záležitosť na prerokovanie Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN), čo vyvolalo nárast napätia medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

"Turecká prítomnosť tam zostane," povedal Yildirim v prejave v Ankare. Vojaci pôsobiaci v Iraku majú zabrániť "zmenám demografickej štruktúry", citovala ho tlačová agentúra DPA.Vyjadril sa krátko nato, ako Irak požiadal o naliehavé zasadnutie BR OSN, ktoré by prerokovalo "porušenie irackej územnej zvrchovanosti".

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan popudil Iračanov, keď naznačil, že šiitským moslimom by nemalo byť dovolené usadiť sa v severoirackom Mósule po jeho oslobodení z rúk Islamského štátu, sunnitskej extrémistickej organizácie, ktorá má toto kľúčové mesto pod kontrolou od polovice roku 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies