Iracký najvyšší súd rozhodol, že premiér môže zostať vo funkcii

NETKY.SK • 11 August 2014, 12:31 • 2 min
Iracký najvyšší súd rozhodol, že premiér môže zostať vo funkcii

BAGDAD - Iracký najvyšší súd dnes rozhodol, že šiitský blok strán úradujúceho premiéra Núrího Málikího je najväčším zoskupením v parlamente, a preto je premiér oprávnený zotrvať aj naďalej vo svojej funkcii.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na irackú štátnu televíziu.
     

Podľa ústavy je teraz iracký prezident Fuád Masúm povinný poveriť Málikího zostavením novej vlády v krajine ktorá čelí útokom sunnitských vzbúrencov z organizácie Islamský štát (IS) a šíriacemu sa sektárskemu násiliu.
     

"Toto (rozhodnutie) situáciu veľmi, veľmi skomplikuje," uviedol vysokopostavený iracký predstaviteľ, ktorý si z dôvodu sektárskeho napätia v krajine neželal byť menovaný. 
     

Kritici Málikímu vyčítajú, že sa z neho stal sektársky a autoritatívny vládca porovnateľný so Saddámom Husajnom, proti ktorému dlhé roky v exile bojoval. 
     

Málikí, ktorý od nerozhodných aprílových parlamentných volieb pôsobí vo funkcii dočasného premiéra, vzdoruje výzvam sunnitov, Kurdov, niektorých šiitov, ako aj regionálnej veľmoci Iránu, aby odstúpil a uvoľnil miesto osobnosti, ktorá bude na spoločnosť pôsobiť menej rozdeľujúco.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies