Hurikán Maria stále silnie: Momentálne sa rúti na Portoriko a Panenské ostrovy

NETKY.SK • 20 September 2017, 7:9 • 2 min
Hurikán Maria stále silnie: Momentálne sa rúti na Portoriko a Panenské ostrovy

WASHINGTON - Hurikán Maria sa v utorok večer miestneho času priblížil ku karibskému ostrovu Portoriko, ktorý je americkým zámorským územím, a k Panenským ostrovom.

slovakia

left justify in out

Hurikán piatej kategórie si už na francúzskom ostrove Guadeloupe vyžiadal jedného mŕtveho a na Dominike napáchal materiálne škody.

 

Rýchlosť vetra hurikánu Maria dosahuje 280 km/h, pričom stále zosilnieva. Hurikán na krátku dobu zoslabol na štvrtú kategóriu, následne opäť dosiahol piatu, najvyššiu kategóriu. NHC označuje hurikán za "extrémne nebezpečný".

 

Približne 40 percent domácností v zasiahnutej oblasti je bez elektrickej energie. Miestne úrady sa obávajú následných zosuvov pôdy v dôsledku vytrvalých zrážok. Podľa predpovedí počasia sa bude Maria presúvať podobnou trasou ako predošlý hurikán Irma, ktorý začiatkom mesiaca pripravil v Karibiku o život desiatky ľudí.

 

Maria sa dnes ráno miestneho času očakáva na Amerických i Britských Panenských ostrovoch, Portoriku, ako aj na menších ostrovoch Culebra a Vieques.

 

Hurikán zaregistrovali v utorok približne 115 kilometrov juhovýchodne od ostrova Saint Croix, ktorý je súčasťou Amerických Panenských ostrovov.

 

Portorický guvernér Ricardo Rossello varoval, že hurikán Maria môže mať katastrofálne následky, pričom očakáva rozsiahle škody na infraštruktúre ostrova.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona