Humanitárnu pomoc potrebuje 9,3 milióna Sýrčanov

NETKY.SK • 5 November 2013, 07:38 • 2 min
Humanitárnu pomoc potrebuje 9,3 milióna Sýrčanov

NEW YORK - Počet Sýrčanov, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, dramaticky vzrástol z 6,8 milióna v júni na terajších 9,3 milióna. Informovala v pondelok Bezpečnostnú radu (BR) OSN zástupkyňa generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti a koordinátorka núdzovej pomoci OSN Valerie Amosová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámila to agentúra Associated Press. Podľa hovorkyne Amandy Pittovej Amosová na stretnutí BR OSN za zatvorenými dverami povedala, že medzi potrebnými sa nachádza 6,5 milióna ľudí, ktorí ušli zo svojich domovov, ale zostali v Sýrii. V júni ich bolo 4,25 milióna.

Sýrska vláda v pondelok prisľúbila, že zabezpečí dodávky vakcín a humanitárnej pomoci všetkým obyvateľom naprieč krajinou. Stalo sa tak po tom, čo na severovýchode vypukla detská obrna a z konfliktných zón sa rozšírili správy o podvýžive. V októbri v provincii Dajr az-Zaur hraničiacej s Irakom ostalo paralyzovaných 22 detí, obrnu zatiaľ potvrdili u 10 z nich. Experti očakávajú, že by sa mohlo ochorenie v regióne rýchlo rozšíriť. "Chceme, aby sa vakcíny dostali ku každému sýrskemu dieťaťu kdekoľvek sa nachádza - či už v konfliktnej zóne alebo v oblasti, kde je prítomná armáda," uviedol námestník ministra zahraničia Fajsal Mikdád na tlačovej konferencii v Damasku.

Viceminister tiež povedal, že vláda je odhodlaná zabezpečiť tiež humanitárnu pomoc do všetkých častí Sýrie, pričom zmienil mestá Halab, al-Hasaka, Idlib a Dará, kde sú civilisti obkľúčení povstalcami. Opoziční aktivisti však tvrdia, že práve vládne sily používajú obliehanie a vyhladovanie ako vojenskú taktiku v povstalcami kontrolovaných oblastiach, napríklad v okolí Damasku, čo vedie k podvýžive a hladu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies