Grécko žiada o mimoriadny summit EÚ kvôli rokovaniam so svojimi veriteľmi

NETKY.SK • 27 Apríl 2016, 13:12 • 2 min
Grécko žiada o mimoriadny summit EÚ kvôli rokovaniam so svojimi veriteľmi

BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyzval predsedu Európskej rady Donalda Tuska, aby pripravil mimoriadny summit Európskej únie, ktorý by mal Grécku uľahčiť rokovania so svojimi hlavnými veriteľmi z EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF) ohľadom prvej revízie gréckeho reformného programu.

slovakia

left justify in out

Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že rozhodnutie gréckej vlády požiadať Tuska o mimoriadny summit prišlo niekoľko hodín po oznámení o odklade mimoriadneho zasadnutia ministrov financií eurozóny (Euroskupina), ktoré bolo naplánované na štvrtok (28.4.).

 

Michel Reijns, hovorca predsedu Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema, o odklade štvrtkového stretnutia informoval prostredníctvom svojho účtu na Twitteri v noci z utorka na stredu. Reijns zdôraznil, že ministri financií eurozóny "potrebujú viac času" na preskúmanie prípadných núdzových opatrení a prehodnotenie udržateľnosti štátneho dlhu Grécka.

 

Dijsselbloem v piatok (22.4.) po stretnutí so zástupcami MMF v Amsterdame naznačil, že vo štvrtok tento týždeň by sa mohla Euroskupina stretnúť s cieľom zhrnúť doterajšie posudzovanie reforiem Grécka a začať s Aténami rokovania o udržateľnosti štátneho dlhu. Grécka vláda už niekoľko mesiacov o tejto téme rokuje s kvartetom veriteľov - Európskou komisiou, Európska centrálnou bankou, Európskym mechanizmom pre stabilitu a MMF.

 

Nové kolo rokovaní gréckej vlády s kvartetom veriteľov, ktoré sa začalo v pondelok v Aténach, podľa údajov gréckej strany uviazlo, lebo MMF trvá na prijatí dodatočných úsporných ekonomických opatrení. Fond tieto opatrenia požaduje, pretože sa domnieva, že Grékom sa nepodarí dosiahnuť cieľ rozpočtového prebytku v hodnote 3,5 % HDP do roku 2018, predtým, ako krajina musí splatiť úroky zo štátneho dlhu.

 

Atény v tejto súvislosti upozornili, že vláde sa už podarilo dosiahnuť úspory vo výške 2,8 miliardy eur, pričom sa zaviazala, že prijme opatrenia, ktorými ušetrí ďalších 2,6 miliardy eur do roku 2018, tak, ako je to stanovené v dohode podpísanej s veriteľmi v lete 2015. Na základe tejto dohody mohlo Grécko získať nový úver vo výške 86 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies