Gašparovič s Klausom si odovzdali najvyššie štátne vyznamenania

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 15:18 • 2 min
Gašparovič s Klausom si odovzdali najvyššie štátne vyznamenania

BRNO – Prezidenti ČR a SR Václav Klaus a Ivan Gašparovič si dnes v brnianskej vile Tugendhat odovzdali najvyššie štátne vyznamenania svojich krajín. Za českú stranu to bol Rad Bieleho leva I. triedy a za slovenskú Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

slovakia

left justify in out

Klaus je plne presvedčený o tom, že si ho jeho slovenský partner ako dlhoročný priateľ ČR, s ktorým celé roky tesne spolupracovali, zaslúži. Zároveň vyjadril radosť, že mu ho mohol udeliť v závere svojho prezidentského mandátu. Vo funkcii končí vo štvrtok 7. marca, na druhý deň ho na Pražskom hrade vystrieda Miloš Zeman. "Spolu sme za posledných desať rokov prežili a vykonali celý rad vecí, ktoré boli v prospech vzťahov oboch krajín," konštatoval Klaus.

Poďakoval sa za udelenie slovenského štátneho vyznamenania. Takéto ocenenie sa podľa neho oveľa ľahšie získava zo vzdialenejších krajín, ako z rodnej krajiny, prípadne jej okolia. O to viac si ho Klaus váži. "Slovensko mám rád a snažil som sa, aby fungovalo čo najlepšie a na všetkých medzinárodných fórach som sa ho vždy snažil podporovať a obhajovať," zdôraznil.

Aj pre Gašparoviča bolo cťou prijať české vyznamenanie, čo označil za vyjadrenie vzájomného porozumenia, úcty a ohodnotenia spolupráce v prospech oboch národov. "Cítim to ako poctu za zhodnotenie 20-ročnej práce a ocenenie začiatkov, ktoré vzbudzovali obavu v Európe a vo svete. Česi a Slováci pri rozdelení ukázali, že sú kultúrne národy a že si vážia svojich susedov," povedal slovenský prezident.

Rad Bieleho leva I. triedy je ocenením mimoriadnej úrovne bratských československých vzťahov a ocenením osobných zásluh Gašparoviča na rozvoji spojenectva a všestranného priateľstva. Podľa českej strany sa zaslúžil o trvalý, otvorený a partnerský dialóg oboch krajín od rozdelenia Československa až po súčasnosť a úzku vzájomnú spoluprácu na medzinárodnej scéne v rámci Vyšehradskej štvorky, EÚ a NATO.

Klaus bol ocenený za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi ČR a SR. Najvyššie štátne vyznamenanie je prejavom uznania jeho osobných zásluh na pokojnom rozdelení ČSFR a vzniku samostatných republík. Rad Bieleho dvojkríža I. triedy je aj vyjadrením úcty k výsledkom vzájomnej spolupráce za 20 rokov samostatnosti, ktorá upevnila postavenie oboch krajín na medzinárodnej scéne a potvrdila ich schopnosť zachovať a rozvinúť ich suverenitu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies