Francúzsky senát podporil predĺženie výnimočného stavu o ďalšie tri mesiace

NETKY.SK • 9 Február 2016, 18:35 • 2 min
Francúzsky senát podporil predĺženie výnimočného stavu o ďalšie tri mesiace

PARÍŽ - Francúzsky Senát podporil dnes predĺženie výnimočného stavu v krajine, vyhláseného v súvislosti s teroristickými útokmi z Paríža z 13. novembra, o ďalšie tri mesiace.

slovakia

left justify in out

Za návrh vlády hlasovalo 316 senátorov, iba 28 ich bolo proti, informovala tlačová agentúra DPA. Legislatívnu normu musí ešte schváliť Národné zhromaždenie, ktoré sa návrhom bude zaoberať o týždeň - 16. februára.

 

Sprísnená legislatíva, ktorá je aktuálne v platnosti vo Francúzsku do konca februára, umožňuje príslušníkom bezpečnostných zložiek realizovať domové prehliadky a rozhodnúť o domácom väzení bez rozhodnutia súdu.

 

Viaceré organizácie pre ochranu ľudských práv kritizujú tieto opatrenia francúzskej vlády ako neprimerané.

 

Na programe rokovania francúzskeho parlamentu je súčasne aj novela ústavy súvisiaca s teroristickými útokmi, ktoré si vyžiadali vo francúzskej metropole 130 obetí na životoch.

 

Národné zhromaždenie v pondelok večer schválilo článok, na základe ktorého bude výnimočný stav zakotvený v základnom zákone krajiny.

 

Poslancov však v stredu čaká ešte hlasovanie o reforme celej ústavy a následne sa rovnakou otázkou budú zaoberať aj senátori.

 

Kontroverzne je v tejto súvislosti vnímaný hlavne iný článok, ktorý by mal rozšíriť možnosť odobratia francúzskeho občianstva osobám odsúdeným za trestné činy teroristického charakteru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies