Francúzsky poslanec Burlats prirovnal mnisterku Taubirovú k opici: Dostal pokutu 3-tisíc eur!

NETKY.SK • 5 December 2014, 18:11 • 2 min
Francúzsky poslanec Burlats prirovnal mnisterku Taubirovú k opici: Dostal pokutu 3-tisíc eur!

BRUSEL - Na zaplatenie pokuty vo výške 3000 eur za to, že prirovnal ministerku spravodlivosti Christiane Taubirovú, pôvodom z africkej Guyany, k opici dnes súd vo francúzskom meste Annecy odsúdil poslanca z tábora krajnej pravice.

slovakia

left justify in out

Poslancovi Národného frontu (FN) Olivierovi Burlatsovi nepomohli výhovorky, že svoje výroky myslel ako žart, uviedla belgická tlačová agentúra Belga
     

"Vôbec nechápem, čo ich viedlo k tomuto rozsudku. Jednoducho som chcel byť vtipný," uviedol Burlats, ktorý je poslancom za FN v mestskej rade v Seynode, malom mestečku vo francúzskych Alpách.
     

Súd ho stíhal za odkaz zo 16. septembra na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnil obrázok opice na bicykli. Reagoval ním na svoj predošlý obrázok s ministerkou spravodlivosti, ktorá zvykne cestovať na bicykli. Po vlne kritických ohlasov Národný front jeho členstvo v strane pozastavil a neskôr Burlatsa zo svojich radov vylúčil. Strana sa snaží očistiť sa od rasistického imidžu, ktorý jej prisúdili médiá.

 


     

Francúzske súdy už vydali viacero rozsudkov v podobných prípadoch, keď urážlivé slová boli vyjadrené na adresu ministerky spravodlivosti. Taubirová je primárnym cieľ pre mnohých členov krajnej pravice, nielen kvôli svojmu africkému pôvodu, ale aj kvôli zákonu z roku 2013, ktorým sa povoľujú manželstva osôb rovnakého pohlavia.

     

Francúzsky týždenník Minute, ktorý podporuje ideológiu krajnej pravice, dostal od súdu 30. októbra pokutu 10.000 eur takisto za spodobnenie ministerky s opicou. Z rovnakých dôvodov súd v Cayenne vo Francúzskej Guyane odsúdil na deväťmesačný pobyt za mrežami bývalého kandidáta FN v lokálnych voľbách.
     

Ďalší terčom kritiky pre členov francúzskej extrémnej pravice je minister školstva Najat Vallaud-Belkacem, ktorý je moslim a má marocký pôvod. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies