Francúzsko a Japonsko plánujú misiu na marťanský mesiac Fobos

NETKY.SK • 14 Apríl 2017, 16:57 • 2 min
Francúzsko a Japonsko plánujú misiu na marťanský mesiac Fobos

BRATISLAVA - Francúzske Národné centrum kozmického výskumu (CNES) a Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) plánujú v roku 2024 vyslať sondu na Fobos, väčší z dvoch mesiacov planéty Mars. Predstavitelia CNES a JAXA podpísali tento týždeň predbežnú dohodu, pričom definitívne rozhodnutie o spustení projektu Martian Moons Exploration (MMX) má padnúť do konca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Cieľom projektu MMX bude dopraviť na Zem vzorky hornín z Fobosu, ktoré by mohli pomôcť k určeniu jeho pôvodu. Niektorí vedci totiž tvrdia, že ide pôvodne o asteroid, ktorý Mars pritiahol svojou gravitačnou silou. Iní odborníci si zas myslia, že ide o zvyšnú hmotu z obdobia, keď vznikal samotný Mars.

 

Fobos má podlhovastý tvar a priemer približne 27 kilometrov. Od Marsu je vzdialený iba necelých 6000 kilometrov, čo je najmenej spomedzi všetkých mesiacov v Slnečnej sústave. Pôsobením slapových síl sa navyše jeho čas obehu okolo Marsu neustále skracuje a taktiež sa zmenšuje jeho vzdialenosť od planéty, a to rýchlosťou 1,8 metra za storočie.

 

V dôsledku toho sa zhruba za 50 miliónov rokov buď zrúti na povrch Marsu alebo omnoho pravdepodobnejšie ho slapové sily roztrhalú, čím vznikne okolo Marsu prstenec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies