Francúzske letectvo bombardovalo pozície islamistov pri Benghází

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 07:52 • 2 min
Francúzske letectvo bombardovalo pozície islamistov pri Benghází

BENGHÁZI - Francúzske vojenské lietadlá bombardovali pozície islamistických milícií neďaleko mesta Benghází na severovýchode Líbye. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na správy líbyjských predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

K náletom došlo po smrti troch príslušníkov francúzskych špeciálnych síl, ktorí zahynuli v nedeľu pri páde vrtuľníka pri Benghází. Podľa Paríža išlo o nehodu, ale niektoré líbyjské zdroje hovoria o tom, že stroj zostrelili tamojšie islamistické milície.

 

Pri stredajších náletoch francúzskeho letectva v oblasti Magrún východne od Benghází zahynulo najmenej 16 ozbrojencov a bolo zničených viacero zbraní. Podľa dvoch líbyjských predstaviteľov citovaných agentúrou AP išlo o odvetu za smrť francúzskych vojakov. V dôsledku francúzskych úderov sa bojovníci islamistických milícií, takzvaných Bengházskych obranných brigád, stiahli z okolia Benghází ďalej k mestu Adžedábíja.

 

Oficiálne francúzske zdroje bombardovanie v Líbyi zatiaľ nepotvrdili, pripomína AP.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande uviedol, že traja francúzski vojaci, ktorí prišli o život boli v Líbyi na nebezpečnej špionážnej operácii. Líbyjská vláda národnej jednoty, podporovaná medzinárodných spoločenstvom, reagovala vyhlásením, že Francúzsko s ňou nekoordinovalo prítomnosť svojich vojakov v krajine a že nemieni robiť kompromisy v otázke územnej zvrchovanosti.

 

Podľa agentúry Reuters v Líbyi pôsobia tímy špeciálnych síl z Francúzska, Británie a USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies