Formula E predstavila RoboRace, preteky elektromobilov bez pilotov

NETKY.SK • 30 November 2015, 17:03 • 2 min
Formula E predstavila RoboRace, preteky elektromobilov bez pilotov

LONDÝN – Tvorcovia Formule E oznámili, že v roku 2016 sa uskutoční prvý globálny šampionát autonómnych vozidiel. Futuristický bude nielen nápad, ale aj názov pretekov – RoboRace.

slovakia

left justify in out

V pretekoch šampionátu RoboRace sa predstavia plne autonómne elektromobily a mali by trvať presne jednu hodinu. RoboRace ponúkne priestor konštruktérom a vývojárom autonómnych technológií k napredovaniu v tejto sfére a zároveň poslúži aj na testovanie umelej inteligencie.

Preteky budú na programe vždy v rovnaký deň ako závody elektrickej Formule E, podobne ako je to pri MotoGP. Pred pretekmi kráľovskej kubatúry sa na okruhu konajú série menej výkonných motocyklov.

 



"Pokiaľ ide o technológie, snažíme sa, aby boli lepšie než ľudia. Takže to znamená, že očakávame od vozidiel extrémnu akceleráciu a vysokú rýchlosť," povedal Denis Sverdlov zo spoločnosti Kinetik, ktorá bude vyrábať všetky autá. "Napriek tomu, že prvé preteky nebudú dosahovať také rýchlosti, aké dosahujú tie súčasné, tak stále to bude obrovský úspech."

Vozidlá budú dosahovať maximálnu rýchlosť viac ako 300 km/h, avšak sú ešte v rannom štádiu vývoja. Pretekov by sa malo zúčastniť 20 monopostov z 10 tímov, ktoré medzi sebou budú súperiť v dokonalejších počítačových algoritmoch a umelej inteligencie.

Koncept monopostu je už vytvorený a je veľmi odlišný od dizajnu súčasných pretekárskych vozidiel. Preteky by mali začať spolu so sezónou 2016/17 Formule E a okrem tradičných tímov bude jedna stajňa kolektívne financovaná skupinou fanúšikov. Tá by mala obsahovať vývojárov softvéru a technologických expertov z celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies