Filipíny: Pri silnom zemetrasení zahynulo najmenej 43 ľudí

NETKY.SK • 7 Február 2012, 07:57 • 2 min
Filipíny: Pri silnom zemetrasení zahynulo najmenej 43 ľudí

Filipíny Pri silnom zemetrasení zahynulo najmenej 43 ľudí - Svet Najmenej 43 ľudí zahynulo dnes pri silnom zemetrasení, ku ktorému došlo v strednej časti Filipín. Po zosuvoch pôdy v zasiahnutej oblasti bolo približne 40 ľudí nezvestných, informovali miest

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 43 ľudí zahynulo dnes pri silnom zemetrasení, ku ktorému došlo v strednej časti Filipín. Po zosuvoch pôdy v zasiahnutej oblasti bolo približne 40 ľudí nezvestných, informovali miestne úrady a armáda.
      Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS) oznámil, že zemetrasenie malo magnitúdu 6,9 a najintenzívnejšie ho pocítili na ostrove Negros. Epicentrum ležalo päť kilometrov severozápadne od mesta Tayasan.
      Otrasy vyvolali zosuvy pôdy na najmenej dvoch miestach a spôsobili početné škody na infraštruktúre, uviedli miestni predstavitelia. Záchranári sa do niektorých oblastí vzhľadom na poškodenie mostov nemohli dostať.
      Záchvevy spôsobili paniku. Ľudia vybehli z nákupných centier, škôl a úradov. V niektorých oblastiach sa zastavil verejný život a bolo zrušené vyučovanie. Medzi obete patria i deti: deväťročné dievča zavalila stena v škole v meste Tayasan a ďalšie 11-ročné dievča zomrelo pod zrúteným múrom v meste Jimalalud, uviedla agentúra DPA.
      Po hlavnom zemetrasení o 11.49 h miestneho času (04.49 h SEČ) zaznamenali v regióne vyše 100 dotrasov, najsilnejší s magnitúdou 6,2, uviedol PHIVOLCS. Ústav vydal po zemetrasení varovanie pred cunami, ktoré však po troch hodinách odvolal.
      Filipíny ležia na tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa vyskytuje 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií na svete. Na najväčšom filipínskom ostrove Luzon zahynulo v roku 1990 pri zemetrasení s magnitúdou 7,7 takmer 2000 ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies