Figeľ: EÚ nemôže fungovať ako ekonomický obor a bezpečnostný trpaslík

NETKY.SK • 17 December 2015, 20:25 • 2 min
Figeľ: EÚ nemôže fungovať ako ekonomický obor a bezpečnostný trpaslík

BRATISLAVA - Európski ľudovci sa na dnešnom vrcholnom stretnutí v Bruseli sústredili na témy migračnej krízy a ochrany bezpečnosti Európy, ktoré rezonujú aj v rámci prebiehajúceho dvojdňového summitu EÚ. Po skončení summitu Európskej ľudovej strany (EĽS) to pre TASR uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

Stretnutie lídrov a predstaviteľov konzervatívnych európskych strán sa tradične koná pred každým zasadnutím Európskej rady. Figeľ, ktorý na summite EĽS zastupoval slovenské politické strany z tejto skupiny, pripomenul, že medzi straníckych lídrov zavítali aj predseda Európskej rady Donald Tusk, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

"Najviac sa rokovanie sústredilo na tému migračnej krízy a bezpečnosti Európy," skonštatoval niekdajší prvý slovenský eurokomisár.

 

Figeľ v rámci svojho vystúpenia privítal čerstvý návrh Európskej komisie na vytvorenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže s právomocou zasahovať pri zlyhaní ochrany na vonkajších hraniciach EÚ. Pripomenul, že podľa návrhu exekutívy EÚ budú za bezpečnosť hraníc naďalej zodpovedné členské krajiny. Ak však vznikne dohoda o vytvorení spoločnej pohraničnej stráže, tá podľa jeho slov nahradí agentúru Frontex, "s ktorou dnes nie je spokojnosť z dôvodov zlyhania schengenskej politiky".

 

"Ide o aktuálny a rozumný návrh, lebo EÚ nemôže dobre fungovať ako ekonomický obor a bezpečnostný trpaslík. Každý kriminálnik a každý zlodej si trúfne zaútočiť na bohatého a zároveň slabého človeka. Podobne je to aj s útokmi na národy a štáty," vysvetlil Figeľ. Dodal, že práve preto EÚ potrebuje účinnú a akcieschopnú bezpečnostnú politiku, aby bolo možné obnoviť a posilniť schengenský systém.

 

Líder KDH upozornil, že ďalšie detaily tohto návrhu ešte treba doladiť na ďalších rokovaniach, ale princíp a zámer sú správne a Európa musí postupovať dynamicky, lebo kríza sa prehlbuje a oslabuje vnútornú dôveru medzi členskými štátmi, inštitúciami EÚ a občanmi.

 

Figeľ zároveň pripomenul, že v Bruseli sa stretol s bývalým slovinským premiérom Janezom Janšom, s ktorým hovoril o nadchádzajúcom referende o homosexuálnych manželstvách v Slovinsku, ktoré sa uskutoční v nedeľu. Janša ocenil tohotýždňovú návštevu predsedu KDH v Slovinsku, ktorá zarezonovala aj v tamojších médiách, pretože sa podľa neho týkala dôležitej a univerzálnej témy ochrany rodiny a manželstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies