Fico: Z Iránu sa bez dvoch zadržaných Slovákov domov nevrátime

NETKY.SK • 12 December 2013, 18:20 • 2 min
Fico: Z Iránu sa bez dvoch zadržaných Slovákov domov nevrátime

TEHERÁN/BRATISLAVA - Iránske orgány stále nevydali povolenie na vycestovanie dvoch zadržaných Slovákov Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka späť do vlasti. V rozhovore pre TASR to potvrdil predseda vlády SR Robert Fico s tým, že slovenská delegácia zostane v Iráne dovtedy, dokým sa Slovákov nepodarí dostať na palubu vládneho špeciálu.

slovakia

left justify in out

"V tomto okamihu platí, že našich dvoch spoluobčanov, ktorí tu zostali a boli tu zadržiavaní viac ako 200 dní, máme už na slovenskej ambasáde v Teheráne, ale iránske orgány stále nevydali povolenie na ich vycestovanie na Slovensko," povedal predseda vlády s tým, že vyvíjajú všetko úsilie, aby ich čo najrýchlejšie dostali z krajiny.

Rokovania s iránskou vládou označil Fico za korektné. "Aj samotní zadržaní hovoria, že sa k nim iránske orgány správali slušne," doplnil predseda vlády. Ako dodal, v Iráne zostanú dovtedy, pokiaľ sa im Slovákov nepodarí dostať domov. "Máme tu vládny špeciál, budeme čakať. Keď bude treba, tak tu aj prespíme, ale chceme sa s nimi vrátiť naspäť na Slovensko," dodal. V akom časovom horizonte by mohli povolenie dostať, však nevedel spresniť. "Každú chvíľu dostávame iné informácie. Rokujeme na všetkých úrovniach, ale opakujem, my už nemáme čo stratiť, sme tu, máme tu lietadlo, sme pripravení stráviť tu aj noc," dodal. Premiér Robert Fico a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes v Teheráne rokovali s hlavným zástupcom iránskeho prezidenta a prvým viceprezidentom Eshákom Džahángírím. Slovenská delegácia odletela do krajiny, aby tam rokovala o definitívnom uzavretí prepustenia Pavla Šeligu a Mareka Stolarčíka, ktorých spolu s ďalšími šiestimi Slovákmi zadržali iránske úrady v máji pre podozrenie zo špionáže.

Začiatkom septembra Irán prepustil šesť z ôsmich Slovákov, ktorí prišli do tejto ázijskej krajiny ako turisti. Šeliga a Stolarčík však zostali v Iráne, kým sa nevyšetria všetky podozrenia, ktoré sa ich týkajú. Slovákov zadržali neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies