Fico: Vnútropolitické problémy hýbu Európou, zablokovali dohodu s Kanadou

NETKY.SK • 21 Október 2016, 16:24 • 2 min
Fico: Vnútropolitické problémy hýbu Európou, zablokovali dohodu s Kanadou

BRUSEL – Vnútropolitické problémy v členských štátoch EÚ začínajú hýbať celou Európou, povedal dnes v súvislosti s valónskym blokovaním prijatia obchodnej dohody CETA slovenský premiér Robert Fico. Napriek tomu stále vidí priestor na rokovania a uzavretie kompromisu a pripustil, že summit EÚ-Kanada, na ktorom malo dôjsť k podpisu dohody, by sa mohol posunúť.

slovakia

left justify in out

"Európska únia urobila všetko, čo bolo treba. Na tomto všetkom je zvláštne, že tí, čo majú zodpovednosť v krajinách, nemajú výhrady k textu dohody," povedal Fico o dohode CETA. Tá dnes bola hlavnou témou summitu lídrov EÚ. Premiér ocenil aj korektnosť a trpezlivosť Kanady, ktorá preukázala veľký záujem, aby sa dohoda uzavrela.

 

Blokovanie dohody Valónskom označil za štandardný vnútropolitický boj a dodal, že "stále teraz krúti svetom jedna regionálna vláda". V súvislosti s rozdielnymi názorom belgickej federálnej vlády a Valónska na CETA uviedol: "Bohužiaľ, ukazuje sa, že nie všetko má každý pod kontrolou."

 

Pred aj počas summitu pokračovali rokovania valónskej vlády s Európskou komisiou. Valónsky premiér Paul Magnette dnes rokoval aj kanadskou ministerkou obchodu Chrystiou Freelandovou. Magnette skonštatoval, že rokovania boli prínosné, ale stále nevyriešili sporné body. Valónsku na dohode prekáža mechanizmus medzinárodnej arbitráže a obáva sa nepriaznivých dôsledkov CETA v sociálnej a environmentálnej oblasti.

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker dnes vyjadril nádej, že dohoda s Valónmi by mohla byť uzavretá v najbližších dňoch. Ak by Valónsko napokon podpis dohody odobrilo, museli by to ešte potvrdiť všetky členské štáty. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov je Kanada v tomto prípade ochotná počkať do 25. októbra, čo je dva dni pred plánovaným summitom EÚ-Kanada v Bruseli.

 

Témou dnešného summitu Európskej rady bola aj ochrana EÚ pred nekalými obchodnými praktikami. Týka sa to najmä ochrany európskych oceliarskych firiem, ktoré sa obávajú prílevu príliš lacnej čínskej ocele z Číny. Fico pripomenul, že oceľ sa vyrába v 22 členských štátoch. Lídri sa dnes zhodli, že členské štáty do konca roka predložia návrh novely ochranných obchodných nástrojov únie.

 

Fico spomenul aj dohodu o voľnom obchode so Spojenými štátmi známu pod skratkou TTIP. Vyjadril obavu, že ak má únia ťažkosti schváliť dohodu CETA s Kanadou, tak "predstava rýchlej dohody so Spojenými štátmi je podstatne komplikovanejšia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies