Fico: Návrh migračnej dohody s Tureckom slovenská vláda zatiaľ akceptuje

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 07:11 • 2 min
Fico: Návrh migračnej dohody s Tureckom slovenská vláda zatiaľ akceptuje

BRUSEL/BRATISLAVA – Slovenská vláda zatiaľ akceptuje návrh dohody o riešení migračnej krízy tak, ako je momentálne naformulovaná. Pred začiatkom dnešného dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to vyhlásil premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

"Nikto ale nevie, čo sa zomelie, lebo sa často objavujú návrhy na poslednú chvíľu," dodal. Reagoval tým na minulotýždňový mimoriadny summit EÚ-Turecko, kam prišiel turecký premiér Ahmet Davutoglu s novými požiadavkami, s ktorými neboli európski lídri dopredu oboznámení.

 

Návrh dohody s Ankarou sa týka návratu všetkých nových nelegálnych migrantov, ktorí sa preplavili z Turecka na grécke ostrovy, späť do Turecka. Únia má v rámci existujúcich záväzkov tiež zobrať jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov za každého Sýrčana, ktorého Ankara prijme späť z gréckych ostrovov.

 

Ankara na druhej strane žiada urýchlenie liberalizácie vízového režimu s EÚ. Vízová povinnosť pre tureckých občanov by mala platiť maximálne do konca júna, a nie do októbra. Okrem toho sa má urýchliť vyplácanie už vyčlenených troch miliárd eur, ktoré Turecko použije na zlepšenie životných podmienok sýrskych utečencov na svojom území, pričom požaduje zvýšenie tejto sumy o ďalšie tri miliardy eur. Rovnako chce čo najrýchlejšie otvorenie ďalších prístupových kapitol.

 

Fico upozornil, že Slovensko trvá na dobrovoľnom systéme pre členské štáty, čo sa týka presídľovania Sýrčanov z tureckých utečeneckých táborov. Ich počet nemá ísť nad rámec už schválenej schémy na relokáciu 160.000 utečencov.

 

Ako premiér poznamenal, niektoré krajiny nesúhlasia s viacerými bodmi dohody, či už ide o posunutie vízovej liberalizácie, alebo urýchlenie približovania sa Ankary k EÚ. "Ak budú splnené podmienky, nemáme problém s otváraním ďalších kapitol. Pokiaľ ide o liberalizáciu – jún alebo október nezohráva dôležitú úlohu," priblížil slovenský postoj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies