Fico: Napĺňa sa najhorší scenár rizík spojených s migračnou vlnou

NETKY.SK • 15 November 2015, 13:14 • 2 min
Fico: Napĺňa sa najhorší scenár rizík spojených s migračnou vlnou

BRATISLAVA - Napĺňa sa najhorší scenár obrovských bezpečnostných rizík spojených s migračnou vlnou.

slovakia

left justify in out

V dnešnej mimoriadnej diskusnej relácii televízie Markíza o útokoch v Paríži to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa jeho slov minimálne dvaja z ôsmich atentátnikov, ktorí vo Francúzsku útočili, mali byť migranti a prišli do Európy balkánskou cestou.

 

"Potvrdzuje to obrovské bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s migráciou," povedal Fico. Podľa neho sa málo hovorí o tom, že francúzska tajná služba požiadala všetky európske krajiny o pomoc pri identifikácii ďalších páchateľov na základe odtlačkov prstov. "Znamená to, že títo ľudia neboli registrovaní vo Francúzsku a je vysoká pravdepodobnosť, že tam budú ďalší migranti," podotkol predseda vlády. Zároveň potvrdil, že Ministerstvo vnútra SR aj Slovenská informačná služba môžu napomôcť pri identifikácii týchto ľudí.

 

Podľa Fica sa v Nemecku hovorí o takmer 350.000 ľuďoch, o ktorých sa nič nevie. Taktiež, že podľa nemeckej tajnej služby bol v minimálne 100 prípadoch robený nábor Islamského štátu v imigračných táboroch, aby títo ľudia boli súčasťou rôznych atentátov.

 

Od piatka 13. novembra sa podľa predsedu vlády na Slovensku začalo efektívnejšie monitorovanie moslimov, záchytných táborov, ale aj pravicového extrémizmu. "Robíme vážne preventívne opatrenia," poznamenal Fico. Za doterajšími bezpečnostnými opatreniami i odmietnutím kvót pre rozdelenie migrantov si stojí. "Rešpektujem, že je tu nejaká migračná kríza, ale pred právami migrantov musí byť na prvom mieste občan SR a bezpečnosť tejto krajiny," skonštatoval premiér.

 

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v relácii povedal, že z piatka na sobotu (z 13. na 14.11.) boli aktivované všetky bezpečnostné procedúry. Začali sa analyzovať všetky informácie, monitorovať rizikové skupiny i rizikové priestory. "Polícia zvýšila svoju prítomnosť prakticky dvojnásobne o viac ako 400 hliadok," spresnil minister. Polícia na Slovensku sa podľa jeho slov v súčasnosti sústredí na priestory, kde je väčší počet ľudí, ako sú priestory staníc či nákupných centier. Minister podotkol, že ak by tieto bezpečnostné opatrenia mali pretrvávať, sú pripravení dať do spoločných hliadok aj príslušníkov Ozbrojených síl SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies