Expredseda ČSSD Paroubek nevylúčil svoj politický návrat

NETKY.SK • 7 December 2010, 12:09 • 2 min
Expredseda ČSSD Paroubek nevylúčil svoj politický návrat

Expredseda ČSSD Paroubek nevylúčil svoj politický návrat

slovakia

left justify in out

„Pokiaľ by nový predseda zdrvujúcim spôsobom nevyhral budúce krajské a senátne voľby, bol by to rýdzi amaterizmus a dôvod na výmenu. A dovtedy nemá zmysel uvažovať o mojej prípadnej personálnej účasti,“ povedal v rozhovore pre najnovšie vydanie českého týždenníka Týden expremiér a expredseda českej sociálnej demokracie Jiří Paroubek.
      Od rezignácie Paroubka na konci mája - po chabom volebnom výsledku ČSSD vo voľbách do Poslaneckej snemovne – stranu vedie štatutárny podpredseda Bohuslav Sobotka. Na budúci rok čaká socialistov volebný zjazd, na ktorom bude Sobotkovi hlavným konkurentom juhomoravský hajtman Michal Hašek. Ani jedného z nich Paroubek nepovažuje za silné osobnosti a vytýka im i „chabú teoretickú vybavenosť“.
      Paroubek, ktorý po svojom veľkom politickom páde zostáva iba radovým poslancom, sa v rozhovore pre časopis Týden prekvapivo ostro „oprel“ do viacerých predstaviteľov strany, ktorí ešte v máji kandidovali za ČSSD a mali plnú podporu vedenia.
      Expredseda evidentne nefandí ani politickej kariére Jana Kohouta, bývalého šéfa českej diplomacie vo Fischerovej vláde. Ten mal ponuku stať sa českým veľvyslancom na Ukrajine, ale radšej prijal kreslo v dozornej rade ČEZ. Paroubek ho označuje za kariéristu, ktorý na post v ČEZ nemá žiadne odborné predpoklady.
      Martina Pecinu, bývalého ministra vnútra v úradníckej vláde Jana Fischera, ktorý ešte pred pol rokom mal dokonca ambície stať sa šéfom ČSSD, Paroubek označuje za „vynikajúceho štátneho úradníka, ale politický antitalent“. A bývalému podpredsedovi ČSSD Lubomírovi Zaorálkovi, ktorý je tieňovým ministrom zahraničných vecí, zas chýba odvaha prihlásiť sa do súboja o kreslo predsedu. A Vladimír Dryml, ktorý ambície kandidovať na predsedu už prejavil, má podľa Paroubka v strane nulovú podporu.
      „Priestor pre tretieho tu je, ale ten kandidát neexistuje,“ zdôraznil Paroubek s tým, že budúci predseda ČSSD sa asi stane aj budúcim českým premiérom. Koaličnej pravicovej vláde Petra Nečasa expredseda ČSSD predpovedá nestabilitu: zmeny na postoch ministrov a možno aj pád celej vlády môžu pod tlakom odborov nastať už na jar 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies