Európsky futbalový víkend - 20.týždeň

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 15:00 • 2 min
Európsky futbalový víkend - 20.týždeň

BRATISLAVA - Aktuálne informácie o zranených, uzdravených, vykartovaných a potrestaných hráčoch z európskych futbalových líg.

slovakia

left justify in out

Lotyšská nominácia na prípravné duely s kvartetom novicov

17. mája - Tréner lotyšskej futbalovej reprezentácie, ktorá je súperom Slovenska v kvalifikácii o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta do Brazílie, Alexandrs Starkovs zverejnil nomináciu na medzištátne prípravné duely proti Kataru (piatok 24. mája o 18.15 h SELČ v Dauhe) a Turecku (utorok 28. mája na neutrálnej pôde v nemeckom Dusiburgu). Menoslov priniesla oficiálna stránka Lotyšskej futbalovej federácie (LFF). Desať dní po zápase s Turkami nastúpia Lotyši v rámci spomenutého kvalifikačného cyklu doma proti Bosniakom (7. júna). Zraz A-mužstva Lotyšska je na programe v pondelok 20. mája. Starkovs uviedol, že zoznam hráčov sa ešte môže zmeniť.

V nominácii sa nachádzajú až štyria absolútni nováčikovia - brankári Arturs Vaičulis a Jevgenijs Nerugals, obranca Vladislavs Gabovs a útočník Valerijs Šabala.

Nominácia futbalovej reprezentácie Lotyšska na medzištátne prípravné stretnutia proti Kataru (piatok 24. mája o 18.15 h SELČ v Dauhe) a Turecku (utorok 28. mája v Duisburgu):
Brankári: Pavels Doroševs (FK Liepajas Metalurgs), Arturs Vaičulis (FK Daugava Riga), Jevgenijs Nerugals (FC Daugava)
Obrancovia: Oskars Klava (PFC Azal/Azer.), Kaspars Gorkšs (Wolverhampton Wanderers/Angl.), Deniss Ivanovs (FC Baku/Azer.), Nauris Bulvitis (FK Spartaks Jurmala), Vitalijs Maksimenko (Brighton & Hove Albion/Angl.), Vitalijs Smirnovs (FK Ventspils), Vladislavs Gabovs (FC Skonto Riga), Pavels Mihadjuks (FK Daugava Riga)
Stredopoliari: Aleksandrs Fertovs, Ritvars Rugins, Nauris Bulvitis (všetci FC Skonto Riga), Igors Tarasovs, Jurijs Žigajevs (obaja FK Ventspils), Glebs Kluškins (FK Daugava Riga), Ivans Lukjanovs (Volgar Aštaran/Rus.), Olegs Laizans (Jenisej Krasnojarsk/Rus.), Aleksejs Višnakovs (Baltika Kaliningrad/Rus.)
Útočníci: Edgars Gauračs (Torpedo Moskva/Rus.), Valerijs Šabala (FC Skonto Riga)

Lewandowski bude informovať o budúcnosti až po sezóne

17. mája - Poľský útočník nemeckého bundesligového futbalového klubu Borussia Dortmund Robert Lewandowski bude informovať o svojej športovej budúcnosti až po skončení tejto sezóny.

"Prípadná zmena pôsobiska nie je v tejto chvíli témou na diskusie," skonštatoval 24-ročný zakončovateľ pre poľský spravodajský kanál TVN 24 a dodal: "Zostávajú ešte dva zápasy, chcem sa na ne koncentrovať. Myslím si, že následne bude všetko jasné."

Lewandowski sa nedohodol s Borussiou na predĺžení platnosti vzájomného kontraktu. Terajšia dohoda stratí platnosť v júni 2014. Dortmund vzhľadom na vývoj situácie stanovil termín uzávierky ponúk, ktorý uplynul v stredu. Kouč Jürgen Klopp medzičasom vyhlásil, že v tejto chvíli predpokladá zotrvanie Poliaka v kádri na nasledujúcu sezónu. Lewandowski v tomto ročníku nastrieľal v 30 bundesligových dueloch 23 gólov a pridal 10 presných zásahov v Lige majstrov vrátane štyroch semifinálových do siete Realu Madrid hneď v domácej prvej časti tejto konfrontácie.

Dortmund v sobotu v záverečnom kole najvyššej domácej súťaže 2012/2013 privíta Hoffenheim, v sobotu 25. mája ho čaká finále LM proti Bayernu Mníchov na londýnskom Wembley. Práve Bavorom zverenci Jürgena Kloppa v sobotu symbolicky odovzdajú nemecký majstrovský trón.

Wiganský talent McManaman na tri mesiace mimo hry

17. mája - Callum McManaman pomohol futbalistom Wiganu Athletic k senzačnému víťazstvu vo finále Anglického pohára (FA Cup-u) nad Manchestrom City, ale to môže byť na nasledujúce tri mesiace jeho posledný kompletný zápas. Dvadsaťdvaročný krídelník si v utorkovom ligovom stretnutí s londýnskym Arsenalom poranil väzy kolena. Wigan prehrou 1:4 pochoval svoje nádeje na záchranu v najvyššej súťaži. Viac môže McManamanova maródka mrzieť zostavovateľov národného výberu do 21 rokov, ktorý bude reprezentovať Anglicko na júnových majstrovstvách Európy.

"Dobrou správou je, že nepotrebuje operáciu. Čakali sme, že to bude horšie. Neradostné je to s jeho vyhliadkami na šampionát hráčov do 21 rokov. Naozaj ma to mrzí, pretože Callum si zaslúžil zakončiť sezónu účasťou na takomto turnaji," komentoval stratu tréner Wiganu Roberto Martínez, ktorého mnohí pasujú za nástupcu Davida Moyesa v FC Everton. Napriek svojmu črtajúcemu sa odchodu ohľadom McManamana odkázal: "Ak je tu nejaký hráč, ktorý by mal v klube zostať a tvoriť jeho budúcnosť, potom je to Callum."

Málaga dosiahla zrušenie druhého ročníka dištancu

17. mája - Európska futbalová únia (UEFA) zrušila podmienečnú časť trestu vylúčenia FC Málaga z medzinárodného diania po tom, ako tento španielsky prvoligista preukázal, že už nemá nadštandardne vysoké záväzky voči iným klubom, zamestnancom či daňovým úradom. V platnosti zostáva dištanc na jeden rok. Málaga sa pri svojej tohtosezónnej premiére v Lige majstrov prebojovala do štvrťfinále, ale v súťažnom ročníku 2013/2014 si - ak sa kvalifikuje - nezahrá v kontinentálnych pohárových súpereniach pre porušenie pravidiel finančného fair play. UEFA to oznámila vlani v decembri.

Málaga mala do 31. marca čas na to, aby zdokumentovala požadované zníženie svojich dlhov. Klub teraz potvrdil, že dokázal splniť požiadavky finančnej kontrolnej komisie UEFA. Andalúzania súbežne žiadajú u Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne zrušenie celej suspendácie. Od národnej federácie RFES už dostali povolenie na štart v európskych súťažiach 2013/2014 pre prípad, že u CAS uspejú. Rozhodnutie CAS oznámia 4. júna. Málaga momentálne figuruje na šiestej priečke v tabuľke Primera División, ktorá stačí na štart v Európskej lige. Trest 1+1 mohli uplatniť do sezóny 2016/2017 vrátane.

V Senici cieľom 2. miesto, Ružomberok láka pohárová Európa

17. mája - Futbalisti Senice sú jediným tímom, ktorí ešte môžu zabrániť tímu ŠK Slovan Bratislava získať majstrovský titul, rekordný siedmy v ére samostatnosti SR. "Záhoráci" majú tri kolá pred koncom Corgoň ligy 2012/2013 na lídra z Pasienkov sedembodové manko: ak nezvíťazia v sobotňajšom dueli 31. kola na pôde Ružomberka, môžu v predstihu vypuknúť oslavy bratislavského mužstva. Pri remíze Senice pod Čebraťom by v prospech Slovana rozhodla lepšia vzájomná bilancia, ktorá je podľa rozpisu slovenských republikových súťaží rozhodujúcim kritériom pri postupoch a zostupoch.

V Senici sa však chcú zamerať najmä na udržanie si 2. miesta v tabuľke. Zverenci trénera Vladimíra Koníka majú v súčasnosti štvorbodový náskok pred tretími v klasifikácii Košicami, štvrtý Trenčín zaostáva za Senicou o päť bodov. "Máme to vo vlastných rukách, sústredíme sa na posledné kolá. V hre je ešte deväť bodov, ešte nič nemáme isté. Cieľ je však jednoznačný - chceme skončiť druhí. Túto priečku musíme ustrážiť zubami-nechtami," citovala oficiálna stránka senického klubu slová ofenzívneho stredopoliara FK Jaroslava Diviša. Český legionár v drese tímu zo Záhoria však myslí pred sobotňajším duelom v Ružomberku na trojbodový zisk. "Chceme vzadu udržať nulu a niečo vpredu vymyslieť. Do každého zápasu ideme s najvyššími cieľmi, inak to nie je ani teraz," doplnil 26-ročný Jaroslav Diviš.

Futbalisti Ružomberka po nerozhodnom výsledku 2:2 v Bratislave nedovolili domácemu Slovanu tešiť sa už koncom minulého týždňa z celkového prvenstva v najvyššej domácej súťaži. Jeden z autorov gólu na Pasienkoch Andrej Lovás pred duelom proti Senici skonštatoval, že tím MFK láka obsadiť 3. priečku v tabuľke, čím by sa dostali klub spod Čebraťa do pohárovej Európy. Na bronzovú pozíciu majú Ružomberčania iba trojbodový odstup. "Nad Senicou chceme zvíťaziť a priblížiť sa zasa o niečo bližšie k tretiemu miestu. Urobíme všetko preto, aby sme zvládli tento dôležitý duel," skonštatoval pre klubový web 22-ročný A. Lovás.

O titule v Portugalsku rozhodne záverečné kolo

17. mája - Až záverečné 34. kolo rozhodne o portugalskom futbalovom šampiónovi v sezóne 2012/2013. Benfica Lisabon prišla počas minulého víkendu o prvé miesto v tabuľke prehrou so svojím jediným zostávajúcim rivalom v tomto ročníku FC Porto (1:2). Na čelo 16-členného ligového pelotónu sa dostali "modrí draci" a vedú pred Benficou o jeden bod. Derniéra tohto ročníka je na programe v nedeľu so začiatkom v jednotnom čase o 19.30 h SELČ. FC Porto sa predstaví na ihrisku tretieho tímu tabuľky Pacosu Ferreira, lisabonský klub privíta doma predposledné o záchranu bojujúce Moreirense.

Porto v tejto sezóne ešte neokúsilo trpkosť prehry a momentálne ťahá šnúru šiestich víťazstiev. Benfica nevyhrala v ostatných dvoch zápasoch po sebe, pričom Porto jej v sobotu pripravilo prvú prehru v ročníku. Navyše, Lisabončania neuspeli ani v stredajšom finále Európskej ligy UEFA. Na štadióne holandského Ajaxu Amsterdam prehrali s futbalistami FC Chelsea 1:2.

Juharovi za extempore s Horváthom stop na dva zápasy

17. mája - Slovenský futbalista Martin Juhar bude chýbať v najbližších dvoch zápasoch tímu SK Slavia Praha. Dvadsaťpäťročný stredopoliar dostal červenú kartu vo víkendovom 27. kole Gambrinus ligy na pôde lídra tabuľky Viktorie Plzeň.
Slovenský legionár sa dostal do kontaktu s kapitánom domácej Viktorie Pavlom Horváthom. Ten si "slavistu" najskôr pritiahol za dres k sebe a potom ho odstrčil. Juhar sa po plzenskom špílmachrovi ohnal rukou a strčil ho zozadu do hlavy. Horváth vzápätí s istou dávkou teatrálnosti spadol na trávnik. Rozhodca Kocourek ani na chvíľu nezaváhal a poslal košického rodáka predčasne pod sprchy. "Zošívaní" napriek vyše 70 minútovému oslabeniu úspešne ubránili tesné vedenie 1:0 a skomplikovali Plzenčanom cestu za majstrovským titulom.

Disciplinárna komisia Futbalovej asociácie ČR zastavila Juharovi súťažnú činnosť na dve stretnutia, čiže v závere ligového ročníka vynechá duely s Českými Budějovicami a Hradcom Králové.

Ménez za inzultáciu rozhodcu so štvorzápasovým dištancom

17. mája - Útočník čerstvého francúzskeho futbalového šampióna Paríža Saint-Germain Jérémy Ménez dostal štvorzápasový dištanc za inzultáciu rozhodcu. V aprílovom dueli proti Nice (3:0) ho arbiter potrestal žltou kartou, čo reprezentant "krajiny galského kohúta" nezvládol. "Po vypočutí všetkých zainteresovaných disciplinárna komisia rozhodla o potrestaní hráča zákazom štartu v štyroch stretnutiach," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení vedenia najvyššej francúzskej súťaže. Sankcia nadobudne platnosť až od budúceho týždňa, takže Ménez môže nastúpiť v sobotňajšom ligovom stretnutí s Brestom a osláviť v domácom prostredí zisk francúzskeho primátu. PSG ho dosiahol po 19-ročnom čakaní.

Mužstvo z Parku princov uzavrie sezónu 26. mája ligovým meraním síl na pôde Lorientu. Dvadsaťšesťročný krídelník vynechá aj úvodné tri zápasy budúceho ročníka.

Bayern odmieta špekulácie o angažovaní Rooneyho

15. mája - Zástupcovia nového nemeckého futbalového šampióna Bayernu Mníchov odmietajú v médiách publikované špekulácie, že ich prioritným cieľom v blížiacom sa prestupovom období bude angažovať útočníka Wayna Rooneyho z Manchestru United. Dvadsaťsedemročný zakončovateľ "červených diablov" a anglickej reprezentácie požiadal minulý týždeň o uvoľnenie z Old Traffordu, ale údajne sa nenachádza v hľadáčiku finalistu Ligy majstrov 2012/2013.

"Neviem, čo by Wayne Rooney priniesol bundeslige. Absolútne rešpektujeme jeho kvality, ale nie sme s ním v kontakte. Nie je na našom zozname. Nie, nie, absolútne nie," rezolútne poprel akékoľvek dohady o avizovanom transfere športový riaditeľ Bavorov Matthias Sammer.

Mníchovčania údajne nemajú záujem angažovať ani brazílsku hviezdu Neymara z FC Santos. Toho lanária najmä FC Barcelona a Real Madrid, ale aj popredné anglické kluby. Na lavičku Bayernu už o pár týždňov zasadne Pep Guardiola, ktorý vo funkcii vystrieda úspešného Juppa Heynckesa. Očakáva sa, že španielsky kormidelník bude chcieť posilniť káder o zvučné mená napriek tomu, že v Allianz aréne sú doma také hviezdy ako Arjen Robben, Franck Ribéry, Thomas Müller či Toni Kroos. Bavori už angažovali talentovaného ofenzívneho stredopoliara Maria Götzeho, ktorý dohrá ročník v dese Borussie Dortmund a postom prestúpi do Bayernu.

Abidalovu budúcnosť v Barce určí rokovanie s prezidentom

15. mája - Francúzsky futbalista Éric Abidal bude o svoje budúcnosti v FC Barcelona hovoriť s prezidentom katalánskeho veľkoklubu Sandrom Rosellom. Tridsaťtriročný ľavý obranca vynechal prevažnú časť aktuálnej sezóny pre boj s rakovinou pečene. Platnosť jeho súčasného kontraktu vyprší v júni tohto roka. "Športový riaditeľ Andoni Zubizarreta už oznámil, že klub dal Abidalovi návrh a už onedlho budeme vedieť, ako sa rozhodol. V najbližších dňoch sa Éric stretne s prezidentom Rosellom a potom zverejníme výsledok rokovania," informoval v stredu hovorca španielskeho šampióna Toni Freixa.

Abidal, ktorý v minulosti hral aj za AS Monaco, Lille či Lyon, sa v apríli 2012 podrobil transplantácii pečene.

Dortmundčania veria vo včasné uzdravenie Götzeho

15. mája - Tréner futbalistov Borussie Dortmund Jürgen Klopp verí, že jeden z jeho kľúčových zverencov Mario Götze sa zotaví zo zranenia ešte pred budúcotýždňovým finále Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov. Dvadsaťročný ofenzívny stredopoliar si poškodil zadný stehenný sval v semifinálovej odvete kontinentálneho pohára číslo jeden s Realom Madrid 30. apríla.

"Teraz to vyzerá, že Götze by mal byť k dispozícii na finále," vyhlásil Klopp na stredajšej tlačovej besede. "Rekonvalescencia napreduje podľa plánov. Od budúceho týždňa by mohol naplno trénovať so spoluhráčmi. Podľa vývoja sa potom rozhodneme, či dostane príležitosť proti Bayernu," doplnil kouč nemeckého vicemajstra 2012/2013.

Finále Ligy majstrov sa uskutoční v sobotu 25. mája v londýnskom Wembley. Pre Götzeho to bude posledný duel vo farbách Borussie, keďže od 1. júla sa stane hráčom konkurenčného Bayernu.

Leverkusen v novej sezóne už bez Lewandowského

15. mája - Sascha Lewandowski opúšťa post trénera A-mužstva nemeckého prvoligového futbalového klubu Bayer 04 Leverkusen a bude sa venovať juniorskému tímu. Na lavičke Leverkusenu však naďalej zostáva bývalý fínsky stopér Sami Hyypiä. Podľa informácií z klubu bol Lewandowski smutný, že príde o výzvu v podobe Ligy majstrov, ale zároveň sa teší na prácu s mladými talentami. Futbalistom Bayeru patrí kolo pred koncom I. bundesligy 2012/2013 tretia priečka, ktorá im zaručuje účasť v LM 2013/2014.

Premier League možno bude mať dodatočnú kapitolu

15. mája - Najvyššia anglická futbalová súťaž Premier League 2012/2013 sa možno neskončí nedeľňajšími zápasmi 38. kola. Ak momentálne tretia Chelsea doma remizuje 0:0 s Evertonom a mestský rival Arsenal Londýn zvíťazí 2:1 v Newcastli, budú mať oba kluby rovnaký počet bodov (73) aj identické skóre (73:38). Podľa pravidiel by v takom prípade rozhodlo o držiteľovi konečnej bronzovej priečky a poslednej miestenky do základnej fázy Ligy majstrov 2013/2014 (popri manchesterských kluboch United a City) dodatočné play-off v podobe jedného stretnutia na neutrálnej pôde. Na štvrtom mieste znamenajúcom kvalifikačnú časť LM ešte môže okrem dvoch spomenutých klub skončiť aj Tottenham Hotspur.

Maťašovský s dvojzápasovým dištancom

15. mája - Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) potrestala brankára MFK Dubnica nad Váhom Andreja Maťašovského, vylúčeného po druhom napomenutí v nedeľňajšom víťaznom dueli 30. kola II. ligy v Podbrezovej (1:0), nepodmienečným zastavením činnosti na 2 súťažné zápasy od 14. mája. Gólmanovi FC Nitra Matejovi Kopeckému "disciplinárka" výkon zvyšku trestu, t. j. jedno súťažné stretnutie, podmienečne odložila na tri mesiace od 14. 5. do 13. 8. 2013. Naopak, žiadosti dvoch hráčov Bardejova Stanislava Cuprišina a Jána Zápotoku o zmenu disciplinárneho opatrenia zamietla. Informuje o tom oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

DK SFZ začala disciplinárne konanie voči ŠK Slovan Bratislava za hrubé nešportové správanie divákov (hrubé a urážlivé výroky, vnášanie a používanie pyrotechnických výrobkov) a nedostatočnú usporiadateľskú službu (umožnenie vnesenia a používania pyrotechnických výrobkov) v sobotňajšom domácom stretnutí 30. kola Corgoň ligy s MFK Ružomberok ako aj voči AS Trenčín za hrubé nešportové správanie divákov (hrubé a urážlivé výroky voči súperovi a delegovaným osobám) v piatkovom stretnutí 30. kola CL v Senici. Obidvom klubom disciplinárna komisia SFZ uložila zaslať vyjadrenia s opatreniami zamedzujúcimi opakované previnenia v termíne do 21. mája 2013.

Ferdinand ukončil reprezentačnú kariéru

15. mája - Rio Ferdinand v stredu informoval o ukončení reprezentačnej kariéry a sústredí sa len na výkony v drese svojho klubového zamestnávateľa Manchestru United. Tridsaťštyriročný stopér absolvoval za "Albión" úctyhodných 81 duelov a hral na troch majstrovstvách sveta. "Po dlhom rozmýšľaní som dospel k rozhodnutiu, že dozrel čas, aby som ukončil reprezentačnú kariéru. Vo veku 34 rokov cítim, že by som mal dať príležitosť mladším futbalistom a ja budem hrať už len za klub," uviedol R. Ferdinand v oficiálnom vyhlásení. "Reprezentačné A-mužstvo vyzerá byť pomerne silné. Postupne sa doň zapracúvajú talentovaní mladí hráči. V budúcnosti môže mať Anglicko smelé vyhliadky," doplnil stredný obranca Manchestru United.

Rio Ferdinand nastúpil naposledy za rodnú krajinu v júni 2011 proti Švajčiarsku. Svojho času sa stal najmladším obrancom, ktorý si obliekol reprezentačný dres. Pri svojom debute v medzištátnom prípravnom stretnutí s Kamerunom v roku 1997 mal len niečo vyše 19 rokov. "Treba sa Riovi poďakovať za skvelé služby. Počas štrnástich rokov na medzinárodnej úrovni dosiahol vynikajúce veci. Hral na troch MS a bol kapitán Anglicka. Rozhodne patrí do tej skupiny veľmi vážených hráčov, ktorí si zaslúžia mimoriadny rešpekt," povedal o Riovi Ferdinandovi tréner anglickej reprezentácie Roy Hodgson.

Rekordný strelec Chelsea Lampard predĺži zmluvu

15. mája - FC Chelsea si zabezpečí služby svojho čerstvého rekordného strelca Franka Lamparda na ďalšiu futbalovú sezónu. Tridsaťštyriročný stredopoliar v sobotu dvakrát skóroval pri ligovom víťazstve 2:1 na pôde Aston Villy, čím prekonal historický rekord v počte presných zásahov mužstva zo Stamford Bridge. Lampard ich má momentálne na konte už 203. O jeho budúcnosti v kádri dvojnásobného anglického šampióna sa dlho špekulovalo. Obľúbenec fanúšikov chcel zostať v londýnskom mužstve, ale údajne nezapadal do dlhodobej koncepcie vedenia klubu. Potom sa diskutovalo o novom trénerovi FC Chelsea, keďže Rafael Benítez skončí po tejto sezóne. Britský denník The Telegraph priniesol informáciu, že reprezentant "Albiónu" predĺži kontrakt s FC Chelsea do konca budúceho ročníka, čo klub údajne potvrdí v najbližších hodinách. Nástupcom Beníteza by sa mohol stať José Mourinho, ktorý už viedol Chelsea v rokoch 2004 - 2007.

"The Blues" sa predstavia v stredu 15. mája vo finále Európskej ligy UEFA proti hráčom portugalskej Benficy Lisabon. Finálový súboj kontinentálneho pohára číslo dva sa uskutoční v holandskom Amsterdame.

Schaaf odchádza z Werderu Brémy po 14 rokoch

15. mája - Nemecký futbalový klub Werder Brémy ukončil spoluprácu s trénerom Thomasom Schaafom. Päťdesiatdvaročný odborník bol najdlhšie pôsobiacim koučom v klube I. bundesligy, na severe Nemecka strávil 14 rokov. Rodák z Mannheimu opustil mužstvo okamžite po vzájomnej dohode. Werder zatiaľ neoznámil meno nástupcu. Predčasný odchod Schaafa si zrejme vyžiadal fakt, že Brémy si zachovali bundesligovú príslušnosť v budúcej sezóne až počas uplynulého víkendového predposledného kola domácou remízou s Eintrachtom Frankfurt (1:1). Športový riaditeľ Brém Thomas Eichin uviedol, že klub sa rozhodol pre nový začiatok. Werder sa stal pod Schaafovým vedením nemeckým šampiónom v roku 2004 a trikrát získal triumf v národnom pohári (1999, 2004 a 2009).

Mikuláš Tóth predĺžil zmluvu s MFK Košice

15. mája - Obranca Mikuláš Tóth predĺžil zmluvu s corgoňligovým futbalovým klubom MFK Košice. Informuje o tom tretí tím v tabuľke najvyššej slovenskej súťaže na svojej oficiálnej internetovej stránke. "Miki v posledných mesiacoch výrazne napredoval. Ukázal svoj potenciál a zlepšoval sa od zápasu k zápasu. Aj preto sme sa rozhodli predĺžiť s ním zmluvu o ďalšie tri roky," povedal pre www.mfkkosice.sk športový riaditeľ klubu Ivan Kozák.

Lippi sa možno vydá po stopách Del Piera do Austrálie

15. mája - Sivovlasý taktik Marcello Lippi dal na známosť, že po vypršaní kontraktu v čínskom klube Kuang-čou Evergrande by najradšej zamieril do futbalovo podobne exotickej Austrálie. Tréner talianskych majstrov sveta z roku 2006 sa zrejme vydá po stopách krajana a bývalého zverenca v Juventuse Alessandra Del Piera, ktorý úspešne pôsobí v FC Sydney.

"Austrália je prekrásna krajina. Ak sa naskytne príležitosť trénovať tam, popremýšľam o nej. Alessandrovo rozhodnutie na neprekvapilo. Obaja sme sa vydali na rovnakú cestu objavovania nových a zaujímavých možností. Všetko je možné," uviedol 65-ročný Lippi.

Juventuské páža, ako obávaného dlhoročného zakončovateľa turínskeho klubu Del Piera prezývali, podpísalo v septembri 2012 kontrakt na dva roky v Sydney. Hneď v jeho prvej austrálskej sezóne ho vyhlásili za najlepšieho hráča tímu. Taliansky útočník strelil 14 gólov, najviac z celého kádra. Jeho príchod do klubu mal však oveľa širší dosah, zvýšil divácku návštevnosť, televíznu sledovanosť aj záujem médií. Del Piero (nar. 9. novembra 1974) zamieril do Austrálie po 19 rokoch v Juventuse, za ktorý strelil v 513 zápasoch 208 gólov.

Šimčo so Šoltisom končia na lavičke MFK Ružomberok

15. mája - Futbalistov MFK Ružomberok nepovedie v nasledujúcom corgoňligovom ročníku trénerská dvojica Ladislav Šimčo, Anton Šoltis, ktorá sa ujala kormidla pred touto sezónou. Informuje o tom stredajšie vydanie denníka Šport v žurnalistickom prejave "O Fiľovom verdikte sa nedebatuje".

"Vedenie klubu sa rozhodlo do novej sezóny hľadať nových trénerov. Dozvedel som sa to na nedávnom stretnutí s generálnym riaditeľom klubu Baraníkom. On nám oznámil, že majiteľ klubu Milan Fiľo sa rozhodol pre takýto krok," cituje Šport čoskoro 46-ročného košického rodáka Ladislava Šimča (nar. 29. mája 1967).

Omladený Ružomberok je tri kolá pred koncom ligy na 6. priečke corgoňligovej tabuľky so 42 bodmi, v závere súťaže sa však ešte môže vyšvihnúť aj na tretie miesto znamenajúce zisk miestenky v pohárovej Európe (na ňom momentálne figuruje MFK Košice so 45 bodmi).

Chelsea nastúpi vo finále EL UEFA bez zraneného Hazarda

14. mája - Tréner anglického futbalového klubu FC Chelsea Rafael Benítez nemôže zaradiť do zostavy pre stredajšie finálové stretnutie Európskej ligy UEFA v Amsterdame proti Benfice Lisabon zraneného belgického ofenzívneho hráča Edena Hazarda. Dvadsaťdvaročný Hazard si v sobotňajšom zápase najvyššej anglickej ligovej súťaže proti Aston Ville privodil zranenie zadného stehenného svalu, napriek tomu cestoval so spoluhráčmi do holandskej metropoly, rovnako ako kapitán "The Blues" John Terry, ktorý má problémy s členkom. "Hazard nebude k dispozícii," povedal Benítez v utorok na predzápasovej tlačovej konferencii. "Pokiaľ ide o Johna Terryho, ešte sa rozhodneme. Závisí to od toho, ako sa on sám bude cítiť," dodal 53-ročný španielsky kormidelník.

Novým trénerom Panathinaikosu sa stal Anastasiou

14. mája - Bývalého gréckeho futbalového reprezentanta Yannisa Anastasioua v utorok vymenovali za hlavného trénera klubu Panathinaikos Atény. Štyridsaťročný niekdajší útočník v minulosti pôsobil v mužstve z hlavného mesta Grécka v pozícii asistenta trénera. Panathinaikosu nevyšla sezóna 2012/2013 podľa predstáv, keď v domácej ligovej súťaži skončil až na 6. mieste a neprebojoval sa do play-off o účasť v pohárovej Európe pre nasledujúci súťažný ročník. Anastasiou naposledy viedol ako hlavný tréner rezervu Ajaxu Amsterdam, od januára 2013 bol koučom anglického Readingu.

Pečalka uprednostnil zdravie a ukončil kariéru

14. mája - Dlhoročná opora futbalistov MŠK Žilina Mário Pečalka (nar. 28. decembra 1980) ukončil hráčsku kariéru. Dôvodom sú pretrvávajúce zdravotné problémy s chrbtom. "Momentálne som doma. Dávam sa po operácii poškodenej platničky zdravotne do poriadku, aby som bol fit. Chodím popritom trochu cvičiť a futbal už mám iba ako pasiu. Odsunul som ho na vedľajšiu koľaj a neupínam sa naň," uviedol pre www.zilinadnes.sk univerzálny zadák, ktorý naposledy pôsobil v Slovane Bratislava, kde bol na hosťovaní z izraelského klubu Hapoel Tel Aviv. Posledný súťažný zápas absolvoval pred vyše rokom, v rámci 29. kola Corgoň ligy odohral celý duel na ihrisku MFK Ružomberok.

"Už počas pôsobenia trénera Pavla Vrbu v Žiline, teda niekedy v rokoch 2007 - 2008, keď sme boli v Turecku na sústredení, som začal mať problémy s poslednou platničkou chrbtice nad kostrčou a s tým súviseli bolesti, ktoré sa vracali u mňa v približne polročných cykloch. Najskôr mi bolesť vystreľovala iba do bedrového kĺbu a sedacieho svalu. Postupne sa presúvala nižšie do ľavej nohy, zasiahla zadný stehenný sval a prešla až do chodidla. V posledných fázach som mal znecitlivené chodidlo tak, že som si mohol doňho pichnúť ihlou a necítil som bolesť. Platnička mi totiž nielen praskla, ale sa ešte aj stáčala dolu a nemala sa ako dostať naspäť," opísal svoje "patálie" Pečalka, ktorému vedenie "belasých" ponúklo polročné hosťovanie napriek nepriaznivému zdravotnému stavu. "Po poslednom odohranom jarnom zápase v Ružomberku v minulej sezóne som mal veľké bolesti a naozaj som nemohol nielen hrať, ale normálne existovať. Na zápasy som nastupoval často pod liekmi a injekciami a ďalej som takto nechcel fungovať. V Hapoeli som rozviazal zmluvu, ktorá mala aj s opciami trvanie až do roku 2015 a začal som premýšľať viac nad zdravím, ako nad futbalom. V polovici novembra som v Ružomberku absolvoval operáciu a odvtedy sa dávam dokopy. Žijem však neporovnateľne kvalitnejší život ako pred operáciou. Dovtedy som neprešiel viac ako 200 metrov bez toho, aby som si nemusel sadnúť či čupnúť. Bolo to hrozné. Syna som nemohol vziať na ruky, jednoducho som nezvládal bežné veci, ktoré si zdravý človek ani neuvedomuje," doplnil 32-ročný obranca. "Kamaráti ma síce volajú hrať do nižších súťaží v okolí Žiliny, ale všetky ponuky odmietam. Futbal chcem hrať už iba rekreačne," uzavrel dvojnásobný slovenský šampión v drese "šošonov" Mário Pečalka.

Wilshere nenastúpi za Albión v prípravných dueloch

14. mája - Talentovaný stredopoliar londýnskeho Arsenalu Jack Wilshere nenastúpi za anglickú futbalovú reprezentáciu v blížiacich sa medzištátnych prípravných dueloch proti Írsku a Brazílii. Informoval o tom tréner "kanonierov" Arséne Wenger s dôvetkom, že 21-ročný záložník sa podrobí drobnej operácii členka, pri ktorej mu vyberú z dolnej končatiny spevňujúce súčiastky. Absolvuje ju po skončení ligovej sezóny na Ostrovoch. Záverečné kolo Premier League je na programe v nedeľu 19. mája.

Jack Wilshere vynechal celý minulý ročník a pár týždňov nútene absentoval aj od marca tohto roku. Jeho rekonvalescencia po odstránení skrutiek z členka potrvá dva až tri týždne a hráč bude späť pred začiatkom prípravy na nasledujúcu sezónu. "Jack hráva výhradne po použití liekov proti bolesti a ja využívam jeho služby len v nevyhnutných prípadoch. Blížiaca sa operácia nebude nejaká dramatická, o pár týždňov bude opäť naplno trénovať," vyhlásil Wenger.

Angličania nastúpia v príprave proti Írom 29. mája vo Wembley a o štyri dni ich čaká priateľské meranie síl s Brazílčanmi v Riu de Janeiro.

Ani Gattuso neuspel v FC Sion

14. mája - Vedenie švajčiarskeho prvoligového klubu FC Sion odvolalo už piateho trénera počas tejto sezóny. Na nelichotivé výsledky doplatil Gennaro Gattuso. Taliansky majster sveta z roku 2006 získal so Siončanmi len desať bodov z jedenástich duelov a vo funkcii ho nahradil kouč mládežníckeho tímu Michel Decastel, ktorý povedie A-mužstvo v piatich stretnutiach zostávajúcich do konca tohto ročníka. K prepusteniu bývalého skvelého defenzívneho záložníka prispel aj fakt, že FC Sion neuspel vo Švajčiarskom pohári a v sobotu v rámci ligovej súťaže utrpel debakel 0:5 na ihrisku St. Gallenu.

Tridsaťpäťročný Gattuso prišiel do Sionu v júni 2012 z AC Miláno. Odohral za klub 27 zápasov a vo februári tohto roka sa stal jeho hlavným trénerom.

Cocu od júna hlavným trénerom PSV Eindhoven

13. mája - Hlavným trénerom holandského futbalového klubu PSV Eindhoven sa stane Phillip Cocu, ktorý už v minulosti pôsobil ako dočasný kouč tohto mužstva. Všetky povinnosti od súčasného kormidelníka Dicka Advocaata prevezme v júni. Štyridsaťdvaročný Cocu je v organizácii PSV od marca 2012, v ročníku 2012/2013 zastával pozíciu manažéra v mládežníckej akadémii. V minulosti reprezentačný stredopoliar, ktorý hrával za PSV či slávny FC Barcelona, v pondelok uviedol, že aj ako hlavný kouč nezabudne na mládežnícku akadémiu. Jeho snahou bude z vlastných odchovancov v akadémii "urobiť" hviezdy v seniorskom mužstve Eindhovenu.

Gross a Jakubov v Trnave skončili

13. mája - V slovenskom corgoňligovom futbalovom klube FC Spartak Trnava už nerátajú s dvojicou Patrik Gross a Jakub Jakubov, ktorá už nedokončí svoje účinkovanie ani v tomto súťažnom ročníku 2012/2013. Vedenie "andelov" s obidvoma hráčmi ukončilo spoluprácu.

"K 30. aprílu sa Spartak dohodol na skončení zmluvy s 35-ročným českým obrancom Patrikom Grossom. Stalo sa tak po nedávno medializovaných informáciách z hráčovho súkromia. Gross pôsobil v trnavskom drese od roku 2010," uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol PR a event manažér Spartaka Trnava Marek Ondrejka.

Aj 24-ročný brankár Jakub Jakubov uzavrie trnavskú anabázu k 30. 4. 2013. "Požiadal o predčasné ukončenie hosťovania, ktoré mal v Spartaku do konca aktuálneho ročníka," píše sa tiež v spomenutej tlačovej správe. Jakubov prišiel do "slovenského Ríma" pred jarnou časťou tejto sezóny iba na výpomoc, keďže "spartakovci" mali dlhodobejšie zranených Dobrivoja Rusova a Miroslava Filipka.

Slovák v drese Slavie Praha Juhar nedohral zápas v Plzni

13. mája - V sobotňajšom zápase českej futbalovej Gambrinus ligy prekvapujúco prehral líder tabuľky Viktoria Plzeň na domácom trávniku zo Slaviou Praha 0:1. "Zošívaní“ viedli od 15. minúty po góle Milana Škodu. O štyri minúty neskôr videl slovenský stredopoliar v drese pražského tímu Martin Juhar červenú kartu a hostia potom vyše 70 minút úspešne bránili najtesnejší náskok.

Juhar sa dostal do kontaktu s kapitánom domácej Viktorie Pavlom Horváthom. Ten si "slavistu" najskôr pritiahol za dres k sebe a potom ho odstrčil. Juhar sa po plzenskom špilmachrovi ohnal rukou a strčil ho zozadu do hlavy. Horváth vzápätí s istou dávkou teatrálnosti spadol na trávnik. Rozhodca Kocourek ani na chvíľu nezaváhal a vytiahol červenú kartu.

"Najskôr strčil on do mňa, potom som sa ho dotkol a on to prifilmoval. To predsa videli všetci. Nebudem sa vyjadrovať k výkonu rozhodcu, to nechám na iných," cituje isport.cz 25-ročného rodáka z Košíc. "Bola to zo strany Juhara nerozvážnosť. Hráč si musí udržať nervy, aj keby tam bol náznak faulu. Nemal najmenší dôvod takto zareagovať. Musím poďakovať hráčom, že zápas zvládli aj po jeho vylúčení," reálnejšie sa pozeral na inkriminovaný moment tréner Slavie Michal Petrouš.

"Nie som hokejista, aby som to ustál," odpovedal po zápase Pavel Horváth na otázku, či musel padnúť na zem po kontakte s Juharom. "Dostal som úder do hlavy, súper dostal červenú. Tak som to videl ja," dodal líder mužstva z Plzne.

K incidentu sa vyjadril aj televízny expert Pavel Karoch. Ani on nebol presvedčený, že arbiter zareagoval správne a adekvátne. "Neviem, či už bola prerušená hra, ale je potrebné vidieť, že prvý, kto strkal, bol Horváth. Od Juhara to potom bola nedisciplinovanosť. Podľa mňa by bolo správnejšie, keby obaja dostali žltú kartu," uviedol v analýze incidentu.

Na Martina Juhara čaká trest od disciplinárnej komisie, ale aj od vedenia Slavie. "Ešte sa k tomu určite vrátime. Nechám si to prejsť hlavou, preberieme to s kolegami. Aby to neurobil aj nabudúce, chcelo by to zdvihnúť výstražný prst," uzatvára na isport.cz Michal Petrouš.

Rooney požiadal o odchod z Manchestru, tvrdí Ferguson

13. mája - Futbalový útočník Wayne Rooney požiadal o prestup z Manchestru United, povedal v nedeľu už bývalý tréner tímu Sir Alex Ferguson. Dvadsaťsedemročný anglický zakončovateľ nefiguroval v zápise o stretnutí Premier League proti Swansea City (2:1), ktorý bol Fergusonovým posledným domácim na lavičke "červených diablov".

"Wayne chcel odísť. Nemyslím si, že dnes túžil hrať. Podľa mňa to bola správna vec," prezradil 71-ročný škótsky kouč pre Sky Sports po zisku 13. majstrovského titulu za 26 rokov na Old Trafforde.

Rooney sa po zápase pripojil k ostatným spoluhráčom, aby si prevzal medailu za ligový triumf. Nastávajúci kormidelník David Moyes sa bude musieť rozhodnúť o budúcnosti svojho bývalého zverenca v FC Everton.

Liverpoolský rodák Rooney získal s Manchestrom United od roku 2004 päť ligových titulov a raz triumfoval aj v Lige majstrov. Po príchode holandského bombardéra Robina Van Persieho však klesla jeho forma a bol nútený hrať na kraji stredovej formácie. Rooney nehral ani v "najväčšom" zápase sezóny - v osemfinálovej odvete LM proti Realu Madrid (1:2).

Messi možno vynechá záver sezóny

13. mája - V drese FC Barcelona čerstvý španielsky majster Lionel Messi možno vynechá záver sezóny v Primera División pre problémy s ľavým zadným stehenným svalom, pre ktoré nedohral nedeľňajšie stretnutie na trávniku Atlética Madrid, kde Katalánci zvíťazili 2:1. Argentínsky zakončovateľ požiadal trénera Tita Vilanovu dvadsať minút pred koncom duelu, aby ho stiahol z ihriska, hoci ten už vyčerpal všetky tri striedania. Barcelončania dohrávali desiati.

"Zacítil niečo čudné v tej oblasti, ktorá ho trápi už dávnejšie. V pondelok zistíme, či bude mimo hry niekoľko dní alebo týždňov. Nikdy sa úplne nezotavil a riadil sa podľa aktuálneho zdravotného stavu. Pred zápasom sa cítil fajn, normálne trénoval," komentoval na tlačovej konferencii Vilanova.

Dvadsaťpäťročný Messi nastrieľal v tejto ligovej sezóne 46 gólov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies