Europol a Interpol spojili sily v boji proti globalizovanému zločinu

NETKY.SK • 27 September 2013, 19:23 • 2 min
Europol a Interpol spojili sily v boji proti globalizovanému zločinu

BRUSEL - Spolupráca medzi policajnou agentúrou EÚ Europolom a Interpolom je dlhodobá a založená na spoločných záujmoch v boji proti meniacim sa formám organizovaného zločinu. Vedúci oboch útvarov sa na tohoročnom júlovom pracovnom stretnutí v Haagu dohodli na ešte užšej a koordinovanejšej spolupráci proti globalizujúcej sa kriminalite.

slovakia

left justify in out

Komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová počas svojej prvej návštevy v sídle Interpolu v Lyone v marci 2012 v mene EÚ ocenila spoločné úsilie, ktoré vyvíjajú obe policajné nadnárodné agentúry na boj proti trestnej činnosti v Európe, ale aj na iných kontinentoch. Malmströmová počas stretnutia s generálnym tajomníkom Interpolu Ronaldom Noblom hovorila o potrebe posilniť partnerstvo medzi Interpolom a Európskou úniou. Za najdôležitejšie oblasti spolupráce označila spoločný boj proti počítačovej kriminalite, obchodovaniu s ľuďmi, sexuálnemu zneužívaniu detí, ale aj vzdelávanie a odbornú prípravu svojich členov a všeobecnú spoluprácu medzi Interpolom a rôznymi agentúrami EÚ. Riaditeľ Europolu Rob Wainwright a generálny tajomník Interpolu Ronald Noble v júli tohto roku, počas jedného z pravidelných pracovných stretnutí v sídle policajnej agentúry EÚ v Haagu, preskúmali spoluprácu medzi oboma inštitúciami a zamerali sa na najväčšie kriminálne hrozby súčasnosti. Obe inštitúcie sa zhodli najmä na posilnení boja proti počítačovej kriminalite, čo 24. a 25. septembra potvrdili prvou spoločne pripravenou medzinárodnou konferenciou o kyberkriminalite, ktorá sa konala v sídle Europolu v Haagu. Na konferencii sa zúčastnilo 250 odborníkov zo 42 krajín, z viac ako 80 rôznych organizácií. Boli medzi nimi zástupcovia orgánov činných v trestnom konaní, počítačoví odborníci, ale aj predstavitelia mimovládnych organizácií, súkromného sektora a akademickej obce.

Počas júlového stretnutia vedúci oboch útvarov pri posudzovaní svojej operačnej spolupráce ocenili najmä úspech protidrogovej operácie "Lionfish", ktorá pod vedením Interpolu a s podporou Europolu viedla k zadržaniu takmer 30 ton kokaínu, heroínu a marihuany v oblasti Karibiku. Wainwright a Noble sa z hľadiska budúcej spolupráce dohodli na novom akčnom pláne, ktorý by mal byť vylepšený efektívnejším hodnotením hrozieb zo strany organizovanej trestnej činnosti a dôraznejšou interoperabilitou medzi databázami oboch inštitúcií. "Spolupráca medzi Interpolom a Europolom je kľúčovým prvkom v našom individuálnom a spoločnom úsilí v boji proti všetkým typom trestnej činnosti zo všetkých kútov sveta. Budeme aj naďalej identifikovať oblasti, kde môžeme spolupracovať ešte efektívnejšie, a ďalej stavať na úspechoch, ktoré Interpol a Europol už dosiahli," uviedol po stretnutí v Haagu generálny tajomník Interpolu. Riaditeľ Europolu jeho slová doplnil konštatovaním, že spolupráca medzi oboma úradmi je vysoká na všetkých úrovniach, nielen medzi organizáciami, ale aj medzi ich jednotlivými útvarmi. "Tvárou v tvár globalizácii zločinu, Europol a Interpol stoja bok po boku pri zabezpečovaní zodpovednosti," povedal Wainwright.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies