Europarlament volá po spoločných daňových základoch pre firmy

NETKY.SK • 25 November 2015, 16:04 • 2 min
Europarlament volá po spoločných daňových základoch pre firmy

BRATISLAVA - Europarlament požaduje zmeny v zdaňovaní podnikov v Európskej únii. V stredu schválil nelegislatívne uznesenie, v ktorom odporúča okrem iného spoločný konsolidovaný základ dane z príjmov právnických osôb a zjednotenie daňovej terminológie v únii.

slovakia

left justify in out

Upozorňujú aj na nevyhnutnosť riešiť situáciu, keď sa podniky cez daňovú optimalizáciu vyhýbajú plateniu daní v krajinách pôsobnosti. Poslanci Európskeho parlamentu sa preto zasadzujú za poskytovanie údajov o zisku a daniach nadnárodných firiem za každú krajinu ich pôsobenia a väčšiu transparentnosť ohľadom doteraz tajných rozhodnutí o ich zdaňovaní v jednotlivých štátoch. Informoval o tom europarlament.


"Európska únia potrebuje spoločné usmernenia stanovujúce mantinely aj v oblasti daňových rozhodnutí členských štátov, či predbežných dohôd o transferovom oceňovaní," uvádza sa v uznesení. Parlament preto presadzuje bezodkladné zavedenie povinného spoločného celoúnijného konsolidovaného základu dane z príjmov právnických osôb, ktorý by skoncoval s preferenčnými režimami, nesúladom medzi vnútroštátnymi daňovými systémami a väčšinou problémov vedúcich k narúšaniu základu dane na európskej úrovni.


Názory slovenských europoslancov na harmonizáciu daňových základov pri korporátnych daniach v rámci únie však, zdá sa, jednotné nie sú. Kým Vladimír Maňka, ktorý do europarlamentu kandidoval za Smer-SD, by takéto zmeny privítal, jeho kolega Ivan Štefanec, ktorý kandidoval za SDKÚ-DS, je proti obmedzeniu daňovej suverenity. "Špekulácie, daňové raje, daňové úniky, podvody, špekulatívne presuny kapitálu pripravia každého obyvateľa Európskej únie o stovky eur ročne. Európske štáty strácajú viac ako bilión eur ročne. Individuálna daňová politika znevýhodňuje ostatné ekonomiky. Riešením sú spoločné postupy. Ak krajina nebude spolupracovať, musí zasiahnuť komisia," uviedol Maňka.


Štefanec si však myslí, že v tomto smere by únia mala byť opatrnejšia, aby napokon neublížila vlastnej ekonomike. "Musíme urobiť všetko pre to, aby bol boj proti daňovým únikom a podvodom čo najúčinnejší, no zároveň musíme rovnako dôrazne odmietnuť každý pokus o obmedzenie daňovej suverenity členských štátov. Utrpela by tým veľmi celá európska ekonomika," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies