Dvaja nezvestní horolezci v Nepále sú Ján Matlák a Vladimír Švancár

NETKY.SK • 16 Október 2014, 06:55 • 2 min
Dvaja nezvestní horolezci v Nepále sú Ján Matlák a Vladimír Švancár

KÁTHAMANDU - V Nepále museli zachraňovať desiatich turistov zo Slovenska a troch nepálskych horských vodcov, ktorých počas túry v oblasti hory Dhaulágirí postihla snehová víchrica.

slovakia

left justify in out

Osem Slovákov sa podarilo zachrániť a dvaja sú stále nezvestní. Webová stránka Expedition.sk zverejnila ich identitu. "Máme nové informácie priamo od Sonama Sherpu, ktorého agentúra zabezpečovala našej expedícii servis v Nepále. Sonam žiaľ potvrdil, že po páde lavíny ostali nezvestní Janko Matlák a Vlado Švancár spolu s tromi nepálskymi pomocníkmi. Ostatných členov expedície dnes (v stredu večer-pozn.red.) vrtuľníkom previezli do mesta Pokhara. Traja miestní Sherpovia dnes pátrali po nezvestných, zatiaľ neúspešne. Zajtra sa k nim majú pridať dvaja chalani z našej expedície," uvádza sa na webe Expedition.sk. Aj agentúra DPA s odvolaním sa na nepálske úrady oznámila, že nezvestní sú aj traja nepálski horskí vodcovia.


"Vieme o tomto prípade. Sme v kontakte s naším honorárnym konzulom, ktorý je priamo v Nepále a poskytuje starostlivosť ôsmim zachráneným," uviedol pre TASR šéf tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Susko. Tých z hory odviezla do bezpečia helikoptéra. Všetci sú v poriadku.

Podľa miestnych úradov turisti zmizli počas víchrice, ktorá zasiahla základný tábor pod Dhaulágirí. Pátranie po nezvestných Slovákoch bude pokračovať dnes.

Výstupová trasa expedície na Dhaulagiri
Desať členov výpravy sa vybralo na expedíciu Dhaulagiri 2014. Na pokus o výstup a zlyžovanie siedmej najvyššej hory sveta si vybrali september a október 2014. Na webovej stránke expedície zverejňovali aktuality, posledná je z 13. októbra, teda pondelka. "Sneží, sneží, stále sneží .... Stále čakáme v BC na lepšie počasie :( Všetci veríme, že sa počasie ešte umúdri," uviedli vtedy členovia expedície.

Členovia expedície presne popísali, čo majú na hore v pláne. "Začína v Beni a údolím rieky Myagdi Khola sa za štyri dni dostaneme do BC. Cesta bude pozvoľna stúpať, čím si zabezpečíme pomalú aklimatizáciu. Druhou možnosťou je využiť severnú časť treku a za dva dni vystúpať z údolia rieky Kali Gandaki cez Dhampus a French pass (5360 m) do výšky 4740 m, kde leží základný tábor. Tento variant je náročnejší na adaptáciu na výšku, ale je rýchly. Po príchode do BC sa rozbehne kolotoč vynášok spojených s aklimatizačnými túrami. Celkovo by sme mali postaviť tri až štyri výškové tábory. Po zhruba 30 až 35 dňoch pobytu pod “Bielou horou” by sme sa pokúsili o výstup a následné zlyžovanie. V prípade priaznivého počasia, zdravia a celkovej pohody by sme sa zo základného tábora presunuli údolím Kali Gandaki pod severnú stenu Annapurny a pokúsili sa o výstup alpským štýlom aj s pokusom o jej zlyžovanie". 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies