Donald Trump sa ponúkol na post dočasného predsedu Snemovne reprezentantov

NETKY.SK • 6 Október 2023, 09:30 • 2 min
Donald Trump sa ponúkol na post dočasného predsedu Snemovne reprezentantov

WASHINGTON - Americký exprezident Donald Trump ponúkol, že sa dočasne ujme funkcie predsedu americkej Snemovne reprezentantov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním na štvrtkové správy amerických médií.

slovakia

left justify in out

Doterajšieho predsedu Snemovne reprezentantov republikána Kevina McCarthyho kongresmani v utorok odvolali. Stalo sa tak prvýkrát v americkej histórii po "vzbure" poslancov z radikálneho krídla Republikánskej strany, ktorých rozhnevala McCarthyho spolupráca s Demokratickou stranou.


"Bol som požiadaný, aby som hovoril ako zjednotiteľ, pretože mám v Kongrese mnoho priateľov... Spýtali sa ma, či by som neuvažoval o prevzatí funkcie predsedu, kým nevyberú niekoho na dlhšie obdobie, pretože kandidujem na prezidenta," povedal Trump v rozhovore pre americkú televíziu Fox News.

 

Bývalá republikánska kongresmanka Barbara Comstocková pre televíziu CNN povedala, že Trump na túto funkciu nemá nárok, pretože je obvinený z trestných činov. "Bohužiaľ nepozná pravidlá snemovne, ktoré hovoria, že ak ste obžalovaný, nemôžete byť vo vedení snemovne," vysvetlila.

Trump sa opätovne uchádza o nomináciu Republikánskej strany na prezidenta USA a na budúci rok v marci ho čaká súd vo Washingtone za pokus o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020.


Obvineniam čelí aj v americkom štáte Florida za neprimerané zaobchádzanie s utajovanými dokumentami a v Georgii pre pokus o zvrátenie výsledku volieb z roku 2020 v tomto štáte.


Trump v piatok na sociálnej sieti v súvislosti s hlasovaním o novom predsedovi Snemovne reprezentantovi vyjadril podporu republikánovi Jimovi Jordanovi, napísala agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP Foto: CTV News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies