Donald Trump požiadal Turecko o nahrávky súvisiace so zmiznutím novinára Chášukdžího

NETKY.SK • 18 Október 2018, 07:16 • 2 min
Donald Trump požiadal Turecko o nahrávky súvisiace so zmiznutím novinára Chášukdžího

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump odmieta unáhlené závery ohľadom zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a požiadal Turecko, aby USA poskytlo audio a videozáznamy, ktoré majú údajne dokazovať jeho zabitie.

slovakia

left justify in out

Tureckí predstavitelia tvrdia, že existujú dôkazy o zabití a rozštvrtení Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako nepodložené.

 

img

Zdroj: SITA

 

Trump označil v stredu Saudskú Arábiu za dôležitého spojenca a poznamenal, že ide aj o dôležitého zákazníka pre amerických vývozcov zbraní. V súvislosti so zmiznutím Chášukdžího varoval pred prijímaním unáhlených záverov a odsudzovanie Saudskej Arábie prirovnal k nedávnym obvineniam zo sexuálnych útokov voči kandidátovi na sudcu amerického Najvyššieho súdu Brettovi Kavanaughovi.

 

Hoci Spojené štáty berú prípad Chášukdžího vážne, Trump nevyslal do Turecka pracovníkov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), keďže, ako zdôraznil, novinár nebol americkým občanom. Turecko však navštívil v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý sa v danej záležitosti stretol aj s tamojším prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ten sa podľa Pompea "jasne vyjadril, že Saudskoarabi spolupracujú s vyšetrovaním, ktoré vedú Turci".

 

img

Zdroj: SITA

 

Na otázku, či si vypočul nahrávku zachytávajúcu údajne vraždu Chášukdžího, americký minister odpovedal, že "nemá čo k tomu povedať". Hovorkyňa jeho rezortu neskôr uviedla, že nepočúval nijakú takúto nahrávku.

 

Pompeo takisto poukázal na dôležité väzby medzi Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou vrátane spoločného postupu proti Iránu. Na druhej strane však upozornil, že "je neprípustné, ak sa nejaká krajina zapája do nezákonnej činnosti, a nikto nebude aktivitu tejto povahy obhajovať". "Jednoducho musia povedať, čo sa stalo," citovala ho AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies