Do vodnej nádrže Nová Bystrica dnes vypustili tisícky pstruhov

NETKY.SK • 30 August 2017, 18:52 • 2 min
Do vodnej nádrže Nová Bystrica dnes vypustili tisícky pstruhov

NOVÁ BYSTRICA - Do vodnej nádrže Nová Bystrica na severozápade Slovenska vplávali dnes tisícky rýb. Pracovníci Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) zabezpečili na tento účel 1350 kilogramov pstruha potočného, ktoré priviezli v špeciálnom aute v 13-stupňovej vode.

slovakia

left justify in out

"Zarybňovanie robíme najmä pre zachovanie biodiverzity vodnej nádrže, pretože sa v nej nachádzajú aj neželané druhy rýb, ktoré požierajú neprimerane veľké množstvo rastlinnej potravy. Pstruhy budú ich biologický nepriateľ. Dva razy do roka robíme aj kontrolné veterinárne výlovy, pri ktorých na základe vzoriek rýb vieme posúdiť kvalitu vody. Ryby nám teda slúžia ako bioindikátor kvality," vysvetlil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

 

Pri preprave rýb je potrebné dohliadnuť na správnu teplotu vody a obsah kyslíka. Bežne takto ryby dovážajú aj do iných krajín, kde cesta zaberie 12 až 14 hodín. "Keď je veľký teplotný rozdiel medzi vodou, v ktorej sú ryby prepravované a tou, do ktorej ich vypúšťame, mohli by dostať teplotný šok. Každá ryba je tiež inak náročná na kyslík, do každej prepravnej debny ho pridávame potrebné množstvo. Správanie rýb je dôležité kontrolovať aj počas jazdy," vysvetlil Dušan Ondruš z Mestskej organizácie SRZ v Žiline.

 

Voda vo vodárenskej nádrži pri Novej Bystrici má zvyčajne dobrú kvalitu. SVP ju dodáva vodárenskej spoločnosti, ktorá ju spracuje a dodá občanom. Ľudia sa v nej nesmú kúpať, ani loviť ryby. "Platí tu najprísnejší stupeň ochrany, aby sme zabezpečili kvalitu a čistotu vody," doplnil Machava s tým, že na Slovensku sa v súčasnosti nachádza osem vodárenských nádrží primárne určených na to, aby dodávali vodu, ktorá sa neskôr spracuje na pitné účely.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies