Do Európy mieria dva hurikány, jeden z nich nedávno zdevastoval východné pobrežie USA

NETKY.SK • 26 September 2017, 15:50 • 2 min
Do Európy mieria dva hurikány, jeden z nich nedávno zdevastoval východné pobrežie USA

BRATISLAVA/PRAHA/BERLÍN - Hurikán Maria, ktorý minulý týždeň spustošil niekoľko ostrovov v Karibiku a vyžiadal si desiatky životov, teraz mieri do Európy. A nie len on, spojil sa s hurikánom Lee.

slovakia

left justify in out

Podľa meteorológov smrtiaci hurikán a jeho „kolega“ Lee počas presunu k Európe o niečo zoslabnú.

 

O kurze dvoch exhurikánov do Európy informoval web wetteronline.de. Lee sa sformoval 15. septembra pri Kapverdských ostrovoch. Odtiaľ pokračoval smerom na západ až severozápad a včera sa z neho stal hurikán prvej kategórie s rýchlosťou vetra približne 150 km/h.

 

img

 

Českí meteorológovia si zatiaľ netrúfajú určiť jeho následky a s presnejšou predpoveďou ešte čakajú.

 

Iní si myslia, že obavy nie sú na mieste. Hurikány by sa mali po príchode k nášmu kontinentu zmierniť na tlakové níže a vyvstáva pre nás iba otázka, či prinesú teplý vzduch a slnko alebo skôr dážď a vietor.

 

Shmú.sk zatiaľ žiadne väčšie výkyvy počasia na území Slovenska nehlási. V stredu má byť najvyššia denná teplota od 18 do 23 st., na severe ojedinele aj chladnejšie.  Fúkať bude len slabý, na juhozápade a juhu stredného Slovenska prevažne juhovýchodný vietor. Polojasno a miestami zamračené počasie má vydržať až do víkendu s tým, že teplota bude do nedele postupne klesať na najviac 19 stupňov Celzia.

 

img 

 

Aj keď pre našu podnebnú oblasť nie sú hurikány častým javom, v minulosti sme s nimi dočinenia mali. Napríklad 4. a 5. októbra 1984 transformovaný hurikán Hortenzia zasiahol západnú a čiastočne aj strednú Európu, pričom spôsobil materiálne škody. Na konci augusta 1986 sa Hurikán Charley postaral o masívne vlnobitie na brehoch Britských ostrovov, vyvracal stromy, trhal strechy a spôsobil rozsiahle povodne. Po jeho vyčíňaní ostalo 11 mŕtvych. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies