Diaľničiari zrušili súťaž na stavebný dozor k tunelu Višňové

NETKY.SK • 15 Január 2015, 16:06 • 2 min
Diaľničiari zrušili súťaž na stavebný dozor k tunelu Višňové

BRATISLAVA - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zrušila súťaž na stavebný dozor k úseku diaľnice D1, ktorého súčasťou je aj tunel Višňové. Ten má byť po dokončení najdlhším cestným tunelom na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Diaľničiari zrušili už v poradí druhú súťaž na stavebný dozor k tomuto úseku D1 z Lietavskej Lúčky cez Višňové po Dubnú Skalu. Prvá bola pôvodne vyhlásená v roku 2012, po rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ju však NDS v januári 2013 zrušila. O niekoľko dní na to vyhlásila novú súťaž. V nej diaľničiari odhadovali cenu za zákazku vo výške 13,45 milióna eur.
     

Podľa medializovaných informácií z leta 2014 dostala NDS v tomto tendri štyri ponuky. Tri najlacnejšie však mali byť vylúčené a v súťaži ostala iba jediná, tá najdrahšia. Tender si preto vyslúžil ostrú kritiku opozície. Podľa predstaviteľov opozičného KDH bola najvyššia ponuka v hodnote 7,8 milióna eur, pričom ostatní záujemcovia ponúkali ceny o polovicu nižšie.
     

Súťaž na stavebný dozor v tom čase vysvetľoval na mimoriadnom zasadnutí parlamentného hospodárskeho výboru aj minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Jej detaily ale bližšie nekomentoval, keďže tender stále prebiehal. Zaoberal sa ním totiž opäť ÚVO, na ktorý sa obrátil s námietkou jeden z neúspešných uchádzačov. Úrad následne rozhodol o tom, že NDS má vylúčeného uchádzača vziať späť do tendra a nanovo vyhodnotiť ponuky.
     

Najnovšie diaľničiari celú súťaž zrušili, o čom dnes informovali vo vestníku verejného obstarávania. Dôvodom je podľa NDS rozsiahla zmena pôvodných podmienok a okolností, z ktorých spoločnosť vychádzala pri vyhlásení tendra. Konkrétne ide o doplnenie informácií v súťažných podkladoch, kde chýba požiadavka na kľúčového odborníka - Odborníka na koordináciu projektových, stavebných a technologických prác operátorského strediska.
     

Zmeny samotnej realizácie stavby budú mať totiž podľa NDS za následok, že kľúčový odborník bude vykonávať činnosti, ktoré pôvodné súťažné podklady nepredpokladali. V dôsledku týchto zmien tak podľa diaľničiarov návrhy na plnenie kritérií uvedené v ponukách jednotlivých uchádzačov nepokrývajú celý rozsah predmetu zákazky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies