Demonštrácia proti rušeniu gymnázií v Poľsku prilákala desaťtisíc ľudí

NETKY.SK • 19 November 2016, 19:15 • 2 min
Demonštrácia proti rušeniu gymnázií v Poľsku prilákala desaťtisíc ľudí

VARŠAVA - Desasťtisíc poľských učiteľov a rodičov demonštrovali dnes proti zámeru vyradiť v krajine zo systému škôl gymnáziá, ktoré v súčasnosti slúžia študentom vo veku 12-16 rokov.

slovakia

left justify in out

Protest v centre Varšavy, ktorý zorganizoval odborový zväz pedagógov, bol ďalším verejným prejavom nespokojnosti Poliakov s politikou vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), uviedla agentúra AP.

 

Podľa návrhu ministerstva školstva sa má na budúci rok začať s postupným rušením gymnázií, keďže úroveň výučby je hodnotená ako nedostatočná. Tieto trojročné stredné školy majú v Poľsku zaniknúť v rámci plánovaného návratu k pôvodnému systému spred roka 1999, tvorenému osemročnými základnými a štvorročnými strednými školami.

 

Organizátori uviedli, že na dnešnej demonštrácii sa zúčastnilo približne 50.000 ľudí. Učitelia vyjadrovali obavy zo straty zamestnania a upozorňovali, že v prípade uskutočnenia vládneho zámeru bude potrebné narýchlo zostavovať nové učebné osnovy.

 

Varšava bola za posledný rok opakovane dejiskom masových protestov proti krokom vládnucich konzervatívcov, a to najmä tých, ktoré podľa kritikov ohrozujú fungovanie Poľska ako právneho štátu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies