Delegácia USA pricestovala na rokovanie o normalizácii vzťahov

NETKY.SK • 21 Január 2015, 10:40 • 2 min
Delegácia USA pricestovala na rokovanie o normalizácii vzťahov

HAVANA - Na Kubu v stredu pricestovala najvyššie postavená americká delegácia za posledných 35 rokov na dvojdňové rokovania o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Rozhovory sa zamerajú na nadviazanie diplomatických stykov a na imigráciu, ktorá je pre Kubu citlivou záležitosťou. Očakáva sa, že Kuba bude žiadať zrušenie 53 rokov trvajúce hospodárskeho embarga a vyradenie zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Spojené štáty zas budú klásť dôraz na dodržiavanie ľudských práv na komunistickom ostrove. Americký prezident Barack Obama, ktorý inicioval obnovenie vzťahov, má v právomoci nadviazanie diplomatických stykov, zrušiť embargo však môže len Kongres.

 

Na čele americkej delegácie stojí námestníčka ministerstva zahraničných vecí Roberta Jacobsonová. Kubánsku delegáciu vedie námestníčka ministra zahraničia pre Spojené štáty Josefina Vidalová. 

USA minulý týždeň zrušili niektoré obmedzenia voči Kube v oblasti cestovania a obchodných vzťahov. Nové pravidlá sú súčasťou dohody medzi USA a Kubou o postupnom obnovení diplomatických vzťahov a Washington ich prijal po tom, ako Kuba splnila časť dohody a prepustila 53 politických väzňov. Spojené štáty v polovici decembra uzavreli dohodu o normalizácii vzťahov s Kubou a oznámili plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies