Davis Cup: Gombos prehral s Janowiczom, Poľsko - SR po piatku 1:1

NETKY.SK • 19 September 2015, 07:35 • 2 min
Davis Cup: Gombos prehral s Janowiczom, Poľsko - SR po piatku 1:1

GDYNIA - od vyslaného redaktora Mikuláša Kočana ml.) - Druhý hráč singlovej zostavy hostí Norbert Gombos prehral na tvrdom povrchu Rebound Ace v hale v Gdyni v záverečnej druhej piatkovej dvojhre v rámci stretnutia Poľsko - Slovensko (18. - 20. septembra) v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov s jednotkou domácich Jerzym Janowiczom za 217 minút 6:7 (1), 4:6, 7:6 (5), 2:6.

slovakia

left justify in out

Neťažil z toho, že sa v treťom sete zachránil z 3:5 a neskôr v dvanástej hre odvrátil tri mečbaly na servise. Bol to ich premiérový súboj. Pred víkendom je stav 1:1, rozhodnutie padne až v nedeľu. Piatkové dianie v Gdynia Arene sledovalo približne 2000 divákov.


Gombos mal jediný brejkbal úvodného dejstva, ale vo štvrtom geme nevyužil túto príležitosť a neskorší tajbrejk mu vôbec nevyšiel. Porobil v ňom priveľa chýb - napríklad pri setbale o dosť prepálil forhend. Povzbudený favorit Janowicz odskočil na začiatku druhej časti na 3:0, zďaleka však nebolo hotovo. Slovák nepremenil dva brejkbaly v rade v piatej hre, v šiestej sám odvrátil tri hrozby, z nich dve za sebou. V deviatom geme Gombos zužitkoval tretiu možnosť na príjme, následne však prišiel o servis. Poliak výborne zvládol koncovku, zabral v pravý čas.


V treťom sete Janowicz nedal dva jednotlivé brejkbaly už v druhej hre, ba dokonca štyri vo štvrtom geme. Zrealizoval však druhú šancu na returne za stavu 4:3. Slovák sa znova presadil na príjme v poslednej možnej chvíli: upravil na 4:5. Scenár z koncovky druhej časti sa neopakoval úplne: Gombos totiž aj vyrovnal na 5:5. Potom mal dva jednotlivé brejkbaly v jedenástej hre, Janowicz však pri tejto prekvapivej zápletke odrazil nápor napríklad aj vďaka skvostnému forhendu z behu. Vzápätí sa Poliak takmer vyhol tajbrejkovej lotérii: na returne nevyužil tri mečbaly. V tajbrejku Slovák viedol 1:0 s minibrejkom, keď súper vyhodil forhend vo výmene, čoskoro to však aj vinou dvojchyby bolo 1:3. Janowicz však klesol na 3:4, priebežne pykal aj za nevydarený kraťas. Pri skóre 5:5 Poliak na príjme poslal mimo forhendovú kontru spod tlaku. Gombos premenil setbal famóznym forhendovým obhodením popri čiare.


Eufória v tábore hostí, ktorí za lavičkou mali sympaticky hlasnú skupinku fanúšikov, však netrvala dlho. Janowicz unikol v úvode štvrtého setu na 2:0. K tomu mal 30:0 na returne, ale Gombos sa udržal aspoň ako - tak v hre: upravil na 1:2, bleskovo to však bolo 1:3. Slovák síce skorigoval, stále však platilo, že potrebuje viac. Poliak bol proti, presvedčivo išiel na 4:2 a vzápätí navodil riešenie brejkom v siedmej hre, keď súper pokazil forhend. Janowicz sa potom jasne dopodával k triumfu. Forhendom si doprial náskok 40:15 a zužitkoval dovedna štvrtý mečbal v tomto stretnutí.


"Bol to veľmi ťažký zápas, súper mi kládol veľký odpor nad pomery renkingového postavenia. Nečakal som, že zahrá až takto kvalitne, dlho som sa nevedel prispôsobiť jeho štýlu. Pohyboval sa blízko základnej čiary, hral rýchlo a agresívne, loptičky z jeho rakety napospol mali nízky odskok. Mal som problémy preberať iniciatívu a presadzovať sa. Gombos väčšinu zápasu dobre podával a dostával ma do náročných výmen. Našťastie, v úvode štvrtého setu po tom vzopätí z koncovky tretej časti mal hernú krízu a ja som to dokázal využiť," povedal Janowicz na tlačovej besede. "Teší ma, že som Martinovi Kližanovi zrušil ten jeho rozoberaný scenár s možným nezvratným vedením 3:0 pre Slovákov po sobote. Čo sa týka dnešnej atmosféry, počas môjho zápasu už bola výraznejšia ako pri prvej dvojhre. Predsa len: bol pracovný deň, diváci prichádzali neskôr. Azda nás cez víkend prídu povzbudiť v ešte hojnejšom počte," doplnil Janowicz.


"Začal som pomerne dobre. Často som si pomáhal podaniami, išli mi aj údery od základnej čiary. Mali sme dobré výmeny, držal som krok. V tom prvom sete som mal aj šance na príjme, ale on v dôležitých momentoch kvalitne zaservoval. Škoda, že sa mi potom nevydaril úvod tajbrejku. Navyše, hneď na začiatku druhého setu som prišiel o servis, Jerzy sa dostal na koňa. Stále som do toho dával všetko, v treťom sete som poodvracal mečbaly a dokázal som ho získať. Bolo vidieť, že súper už je trošku nervózny. Žiaľ, po pauze, ktorá bola pred štvrtou časťou, mi odišlo tempo, zbytočne som si prehral podanie. Janowicz v závere servoval o triedu lepšie ako v tej fáze predtým, ťažko sa s tým niečo robilo a on to už doklepol do konca. Výkonnostne som sa dnes cítil dobre. Mrzí ma, že som ho nepotrápil ešte viac," povedal Norbert Gombos.


"Tých 1:1 po piatku bolo očakávateľných. Dúfali sme v malé prekvapenie v podobe skóre 2:0 pre nás, ale zároveň som mal aj miernu obavu, aby to nebodaj nebolo 0:2. Terajší stav považujem za zodpovedajúci. Martin zahral dobre. Som rád, že Noro predviedol pekný výkon. Žiaľ, napokon to nestačilo na bod. Definitívu v súvislosti so štvorhrou ešte nemám. Keď prídem do hotela, urobíme si poradu," skonštatoval Miloslav Mečíř.


V prvej dvojhre líder výberu SR Martin Kližan prekonal dvojku Poliakov Michala Przysiezného za 127 minút tri razy 6:4. Kádre dotvárajú nahlásení aktéri sobotňajšej štvorhry (13.00 h SELČ): Lukasz Kubot a Marcin Matkowski, resp. Andrej Martin a Igor Zelenay. Kapitánmi sú Radoslaw Szymanik a Miloslav Mečíř.


Dvadsaťštyriročný semifinalista predvlaňajšieho Wimbledonu Janowicz už bol aj na 14. priečke v počítačovom poradí, momentálne figuruje na 61. pozícii. O rok starší galantský rodák Gombos je na 121. mieste, najvyššie sa nachádzal na 103. poste. V DP má v tejto chvíli štatistiku 2:7, Janowicz 21:9.


Postupujúci si v budúcej sezóne zahrá v elitnej šestnástke týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007. Vlani neuspelo v play-off v USA (5:0 pre domácich).


Poľsko ešte nikdy nebolo vo svetovej skupine. V Davis Cupe debutovalo už v roku 1925 a jeho najväčším doterajším úspechom je štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahlo Austrálii 1:4). V renkingu krajín figuruje na 20. priečke, Slovensku patrí 17. miesto. Žreb DP 2016 sa uskutoční v stredu 23. septembra v čilskom Santiagu v rámci výročného valného zhromaždenia ITF.


Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1. V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz hrajú u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.

Davisov pohár 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov - play-off o svetovú skupinu ročníka 2016 - priebežne:

POĽSKO - SLOVENSKO 1:1 po piatkových dvojhrách
(18. - 20. septembra, Gdynia, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)

Dvojhra:
Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2 za 217 minút (49, 46, 84, 38)

Výsledok piatkovej úvodnej dvojhry:
Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6 za 127 minút (40, 41, 46)

Efektívnejší, prudší, istejší a lepšie podávajúci aj returnujúci Kližan dosiahol v prvom sete brejk na 2:1. Napokon nedoplatil na to, že nezužitkoval dve šance na "poistku" v piatej hre a ešte jednu možnosť - v tomto prípade zároveň setbalovú - v deviatom geme. V desiatej hre sa dopodával cez nepríjemných 15:30. Pri svojom servise pustil Przysieznému dovedna len päť fiftínov v rovnakom počte hier.


Navyše, hneď v otváracom geme druhého dejstva sa Kližan znova presadil na príjme. Potom si bez výraznejších problémov udržiaval servis až do ôsmej hry. Przysiezny vtedy pridal agresivitu a zaslúžene odskočil na 40:0 na returne. Nevyšlo mu však bekhendové obhodenie spod ťažkého tlaku a potom urobil dve vynútené chyby - zhoda. Slovák sa forhendovým stopbalom a vydareným podaním posunul na 5:3, nedoprial Poliakovi črtajúci sa záchytný bod. V desiatom geme si Kližan dodal forhendovým "winnerom" dva setbaly. Pri prvom súper predviedol účinný bekhendový kros, ale následne inkasoval bod priamo z podania.


Eso potvrdené Jastrabím okom musel Przysiezny akceptovať v druhej hre tretej časti, v ktorej Kližan spočiatku viedol 40:15, ale dvojchybou si privodil komplikácie a tie sa vystupňovali jeho bekhendovým volejom do siete už pri zhode. Slovák však predsa len vyrovnal na 1:1. Poliak za stavu 0:30 v piatom geme nestihol správne odpovedať na return pod nohy a potom pokazil hrateľný forhend - 2:3, čo už bol náznak rozhodnutia v prospech favorita. Przysiezny však zabojoval, výstavným returnom si utvoril brejkbal. Nemal na kombináciu rezolútneho podania a zakončenia spredu. Kližan vzápätí pridal dve esá - 4:2.


Poliakov netrpezlivý bekhend v sieti znamenal Slovákov brejkbal v siedmej hre a súper sa ešte raz pomýlil z ľavej strany. Zdalo sa, že je hotovo, ale Kližan pri podávaní na triumf za stavu 5:2 klesol dvojchybou na 15:40 a pri druhej hrozbe nedokázal dostatočne zareagovať na protiútok Przysiezného: bekhendové obhodenie zastavila sieť. Slovák unikol na príjme v deviatej hre na 30:0, Poliak sa vymanil, znížil na 4:5. Kližan však aktívnou hrou zvládol reparát na servise. Esom dal na 40:0, dvojchybou doprial Przysieznému nádej, zobral mu ju forhendovým volejom.


Tridsaťjedenročný Przysiezny figuruje na 143. mieste vo svetovom rebríčku ATP, najvyššie bol na 57. stupienku. V Davisovom pohári má teraz bilanciu 11:13 (bez výnimky v singli). Dvadsaťšesťročný Kližan (36., už bol aj 24. v hodnotení) aktuálne má štatistiku 17:7 (vo dvojhre 14:7), uspel vo všetkých šiestich svojich tohtoročných daviscupových vystúpeniach, a to bez odovzdania čo i len setu (v tejto chvíli stojí 17:0). Przysiezny a Kližan nemali vzájomnú zápasovú minulosť.

Zostávajúci program:
Sobota - štvorhra (13.00 h):
Lukasz Kubot, Marcin Matkowski - Andrej Martin, Igor Zelenay
Nedeľa - dvojhry (postupne od 12.00 h):
Jerzy Janowicz - Martin Kližan
Michal Przysiezny - Norbert Gombos
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies