Danko počká s voľbu kandidátov na rozhodnutie ÚS

NETKY.SK • 3 Október 2016, 17:01 • 2 min
Danko počká s voľbu kandidátov na rozhodnutie ÚS

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) nevyhlási voľbu kandidátov na ústavných sudcov, kým Ústavný súd (ÚS) nerozhodne o sťažnostiach odmietnutých uchádzačov. Povedal to dnes novinárom s tým, že je tu veľké vákuum.

slovakia

left justify in out

"Teraz je dôležité, ako rozhodne ÚS pri sťažnostiach jednotlivých neúspešných kandidátov. Ja by som teraz nechcel prehlbovať ten nie mnou uvarený guláš ešte ďalšou voľbou. Počkám si na rozhodnutie ÚS a až následne vyhlásime voľbu tak, aby sme naplnili literu zákona," avizoval predseda parlamentu.

 

Podľa Danka vzniká otázka, či je správny názor prezidentskej kancelárie, podľa ktorej hlava štátu Andrej Kiska má právo odmietnuť všetkých kandidátov, ktorých mu ponúkne parlament. "Kancelária NR SR zastáva stanovisko, že takéto právo nie je a že jeden z dvoch uchádzačov by mal byť vždy vybraný," dodal šéf parlamentu.

 

Kiska odmietol vymenovať ústavných sudcov spomedzi kandidátov, ktorých zvolila Národná rada SR. ÚS už dostal sťažnosti zvolených kandidátov Evy Fulcovej, Juraj Sopoligu, Miroslava Ďuriša, Jána Bernáta a Jany Laššákovej. Za kandidáta bol zvolený aj Mojmír Mamojka, ten sa však na postup Kisku sťažovať nechce. Ústavný súd je v súčasnosti nekompletný, jeho 13-člennému plénu chýbajú traja sudcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies