Damask vyzval Jordánsko, aby mu pomohlo v boji proti islamistom

NETKY.SK • 4 Február 2015, 11:01 • 2 min
Damask vyzval Jordánsko, aby mu pomohlo v boji proti islamistom

BEJRÚT - Sýria vyzvala Jordánsko, aby s ňou spolupracovalo v boji proti Islamskému štátu (IŠ) a sýrskej odnoži al-Kájdy, pričom ostro odsúdila "odpornú" vraždu jordánskeho pilota militantmi.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v stredu oficiálna tlačová agentúra SANA. Sýrske ministerstvo zahraničia podľa jej údajov vyzvalo Jordánsko, ktoré sa podieľa na leteckej kampani proti IŠ vedenej USA, aby "spolupracovalo v boji proti terorizmu reprezentovanom organizáciou Daiš a Frontom an-Núsra... a ďalšími teroristickými organizáciami napojenými na ne v Sýrii a regióne". Daiš je pejoratívny arabský akronym pre Islamský štát v Iraku a Levante a Front an-Núsra je sýrskou odnožou al-Kájdy. Obe zabrali územia v Sýrii. Spojené štáty zastávajú názor, že sýrsky prezident Baššár al-Asad nemôže byť partnerom v boji proti Islamskému štátu. 

 

Jordánsko v stredu popravilo obesením irackú teroristku Sádžidu ar-Rišávíovú a ďalšieho irackého extrémistu z teroristickej siete al-Kájda. Obaja boli odsúdení na smrť, no ich popravu urýchlili v reakcii na vraždu jordánskeho vojenského pilota Muáda al-Kasásbiho povstalcami z Islamského štátu (IŠ). Jeho vraždu upálením zverejnili v utorok na videu. IŠ chcel pôvodne vymeniť pilota za ar-Rišávíovú, k výmene však nedošlo, keďže islamisti nedali jordánskej vláde dôkaz, že pilot žije. Podľa niektorých informácií ho popravili ešte začiatkom januára. Jordánska armáda prisľúbila za vraždu svojho príslušníka odplatu, ktorá bude podľa vyhlásenia jej hovorcu "rovnako veľká ako nešťastie spôsobené krajine".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies