Da Vinciho Leicesterský kódex sa vďaka Billovi Gatesovi vráti do Talianska

NETKY.SK • 28 November 2017, 06:14 • 2 min
Da Vinciho Leicesterský kódex sa vďaka Billovi Gatesovi vráti do Talianska

FLORENCIA - Ilustrovaná zbierka rukopisov s poznámkami Leonarda da Vinciho (1452-1519) o geológii, paleontológii, mechanike a hvezdárstve, známa pod názvom Leicesterský kódex, sa vráti po viac ako dvoch desaťročiach do Talianska.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak počas spomienkových podujatí pri príležitosti 500. výročia autorovho úmrtia.

 

Ako informoval v pondelok riaditeľ Gallerie degli Uffizi vo Florencii Eike Schmidt, od októbra 2018 do januára 2019 vystavia rukopisy v tejto najnavštevovanejšej galérii uvedeného talianskeho mesta vďaka spoluzakladateľovi Microsoftu Billovi Gatesovi. Ten je súčasným majiteľom Leicesterského kódexu a poskytne ho galérii na spomínané obdobie.

 

Bill Gates vydražil Leicesterský kódex v roku 1994 za 30,8 milióna amerických dolárov na aukcii dražobného domu Christie's. Odvtedy ho už opakovane poskytol na rôzne výstavy.

 

Vo Florencii bolo toto dielo vystavené naposledy v roku 1982, a to v miestnom Palazzo Vecchio vďaka vtedajšiemu majiteľovi, ropnému magnátovi Armandovi Hammerovi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies