Clintonovej návšteva v Číne nepriniesla prelom

NETKY.SK • 5 September 2012, 11:15 • 2 min
Clintonovej návšteva v Číne nepriniesla prelom

Clintonovej návšteva v Číne nepriniesla prelom - Politika Rozhovory medzi americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou a čínskymi lídrami nepriniesli dnes zmenšenie rozdielov v názoroch na to, ako ukončiť krízu v Sýrii a ako vyriešiť územné

slovakia

left justify in out

imgRozhovory medzi americkou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou a čínskymi lídrami nepriniesli dnes zmenšenie rozdielov v názoroch na to, ako ukončiť krízu v Sýrii a ako vyriešiť územné spory ohľadne Juhočínskeho mora medzi Čínou a jej susedmi.
      Clintonová, ktorá sa dnes na návšteve Pekingu stretla s prezidentom Chu Ťin-tchaom a ministrom zahraničných vecí Jang Ťie-čch'om, chce, aby Čína prestala podporovať režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Šéfka Štátneho departmentu sa snažila tiež presadiť, aby bola Čína pružnejšia pri znižovaní napätia v spore so susednými štátmi o ostrovy v Juhočínskom mori s predpokladanými bohatými náleziskami ropy.
      Vyjadrenia Clintonovej a Janga však ukázali, že obe krajiny sú v týchto otázkach naďalej rozdelené. Obaja politici napriek tomu vyhlásili, že sú odhodlaní ďalej spolupracovať.
      Spojené štáty a ďalšie krajiny sú nahnevané postojom Číny a Ruska, ktoré v Bezpečnostnej rade OSN opakovane využili svoje právo veta a zablokovali opatrenia vedúce k sankciám proti Asadovmu režimu. Čína tvrdí, že občianska vojna v Sýrii sa musí vyriešiť rokovaniami, a nie vonkajším nátlakom.
      "Podľa môjho názoru dejiny potvrdia, že čínsky postoj k sýrskej otázke je tým správnym riešením situácie, ktoré je podľa nás v záujme sýrskeho ľudu a regiónu," povedal Jang na spoločnej tlačovej konferencii s Clintonovou.
      Americká ministerka však dnes už po stretnutí s prezidentom uviedla, že mala s čínskymi lídrami "konštruktívne a produktívne" rozhovory - napriek rozdielnym názorom oboch krajín na Sýriu, Severnú Kóreu a úlohu USA v ázijsko-tichomorskej oblasti.
      "Nezhodneme sa vo všetkom. Ale urobili sme jedno: položili sme základy dialógu a spolupráce, takže keď máme takéto rozdielne postoje, môžeme o nich diskutovať," uviedla Clintonová po stretnutí s prezidentom.
      Šéf čínskej diplomacie oznámil, že obe strany sa dohodli na spoločnom posilňovaní vzájomnej dôvery a "odstraňovaní pochybností" ohľadne vzťahov oboch štátov v ázijskom Tichomorí.
      "Dúfame, že Čína a USA budú spolupracovať na rozvoji pozitívneho a pragmatického vzťahu," dodal minister Jang.
      Clintonová sa mala podľa plánu stretnúť aj s viceprezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý prevezme najvyšší čínsky úrad koncom tohto roka, ale rokovanie bolo zrušené pre neočakávané zmeny v programe čínskeho predstaviteľa.
      Čína je Clintonovej treťou zastávkou na zahraničnej ceste, po Indonézii a Cookových ostrovoch. Jej cesta zahŕňa i návštevu Východného Timoru, Bruneja a Ruska, kde sa má politička tento víkend vo Vladivostoku zúčastniť na výročnom fóre Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC).

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies