Čínska centrálna banka víta zaradenie jüanu do menového koša MMF

NETKY.SK • 1 December 2015, 11:47 • 2 min
Čínska centrálna banka víta zaradenie jüanu do menového koša MMF

PEKING/WASHINGTON - Čínska centrálna banka privítala zaradenie jej jüanu medzi svetové rezervné meny Medzinárodného menového fondu (MMF).

slovakia

left justify in out

Banka dnes vo vyhlásení uviedla, že rozhodnutie fondu ukazuje, že zobral na vedomie hospodársky vývoj a reformné úsilie Pekingu. Medzinárodné spoločenstvo spája s Čínou veľké očakávania, že prevezme "aktívnu úlohu vo svetovej ekonomike a vo finančnej oblasti".

 

Ťin Li-čchü, šéf Ázijskej medzinárodnej infraštruktúrnej banky (AIIB), založenej z iniciatívy Číny, chválil rozhodnutie členov MMF. "Konečne zmúdreli," povedal na konferencii Európskej obchodnej komory v Pekingu. Prijatie jüanu do rezervného menového koša MMF znamená pre čínsku vládu "veľkú zodpovednosť".

 

Jörg Wuttke, prezident Európskej obchodnej komory, predpokladá, že po prijatí jüanu do menového koša MMF bude častejšie dochádzať ku kolísaniu čínskej meny. Dodal, že "to bude mať vplyv aj na európske podniky".

 

MMF rozhodol o zaradení jüanu do svojho koša rezervných mien v pondelok (30. 11.). Sú v ňom americký dolár, euro, britská libra a japonský jen. Spoločne vytvárajú podľa svojej váhy v koši umelú menu, takzvané osobitné práva čerpania, Special Drawing Rights (SDR).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies