Čína obmedzuje obchodovanie so Severnou Kóreou pre jej jadrové a raketové testy

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 16:58 • 2 min
Čína obmedzuje obchodovanie so Severnou Kóreou pre jej jadrové a raketové testy

PEKING - Čína zaviedla dnes obmedzenia na dovoz uhlia a ďalších komodít zo Severnej Kórey a na vývoz leteckého paliva do tejto krajiny, čím významne zvýšila nátlak na Pchjongjang po tom, ako OSN uvalila na Severnú Kóreu sankcie pre jej jadrové a raketové skúšky.

slovakia

left justify in out

Najnovšie čínske opatrenia zakazujú dovoz väčšiny severokórejského uhlia, železa, železnej rudy, zlata, titánu, vanádu a vzácnych zemín, informovala tlačová agentúra AP. Dnešné čínske vyhlásenie tiež informuje o zakázaní predaja leteckého paliva do Severnej Kórey, čo môže zastaviť lety tamojšieho štátneho dopravcu Air Koryo.


Čína je hlavným obchodným partnerom politicky izolovanej Severnej Kórey, jej spolupráca je preto zásadná pre úspešnosť sankcií schválených minulý mesiac Bezpečnostnou radou OSN.
Severokórejský vodca Kim Čong-un i napriek sankciám OSN zintenzívnil tento rok jadrové aktivity. Pchjongjang v januári uskutočnil už štvrtý skúšobný jadrový výbuch a pokračoval aj v skúškach balistických rakiet.


Bezpečnostná rada OSN v reakcii na to uvalila na Pchjongjang nové sankcie. Jednou z nich sú kontroly nákladu smerujúceho do Severnej Kórey a z nej. Svetová organizácia 19. marca vyzvala všetky krajiny, aby "zdvojnásobili svoje úsilie" o presadenie sankcií voči Severnej Kórei.


Čína sa doteraz zdráhala využiť obchodné embargo ako páku voči Pchjongjangu. Čínski diplomati argumentovali, že musia brať do úvahy potenciálne humanitárne dôsledky týchto sankcií.
Mnohí analytici sa domnievajú, že čínski predstavitelia váhajú s uvalením paralyzujúcich sankcií na Severnú Kóreu v obave, že by mohli destabilizovať Kimovu vládu a otvoriť tak cestu možnému prívalu utečencov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies