CEU vyzve maďarského prezidenta, aby nepodpísal novelu vysokoškolského zákona

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 16:09 • 2 min
CEU vyzve maďarského prezidenta, aby nepodpísal novelu vysokoškolského zákona

BUDAPEŠŤ - Rektor Stredoeurópskej univerzity (CEU) Michael Ignatieff vo Washingtone vyjadril sklamanie, že maďarský parlament schválil dnes novelu vysokoškolského zákona, ktorá podľa neho dostáva túto školu do zložitej situácie. Podľa spravodajského servera index.hu rektor avizoval, že sa obráti na maďarského prezidenta Jánosa Ádera so žiadosťou, aby zákon nepodpísal.

slovakia

left justify in out

Ignatieff konštatoval, že ustanovenia novely nie je možné dodržať, pretože sú v rozpore s ústavou Spojených štátov. Rektor pripomenul, že Áder by mal prijatú legislatívu predložiť ústavnému súdu, pretože maďarská ústava zaručuje slobodu výskumu a vedeckých inštitúcií.

 

Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou. V prípade krajiny s federálnym zriadením, akou sú aj Spojené štáty, musí byť zmluva uzatvorená s federálnou vládou.

 

Novela sa najviac dotkne CEU založenej v roku 1991 americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom.

 

Odporcovia novely chcú dnes podvečer v Budapešti vytvoriť okolo budovy CEU živú reťaz. Maďarskej vláde vyčítajú, že ohrozuje slobodu vzdelávania a demokraciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies