Cestovateľ František Kele sa vydáva na expedíciu Štefánik/Vava'u 1911 - 2011

NETKY.SK • 13 Október 2011, 19:31 • 2 min
Cestovateľ František Kele sa vydáva na expedíciu Štefánik/Vava'u 1911 - 2011

Cestovateľ František Kele sa vydáva na expedíciu Štefánik/Vava'u 1911 - 2011

slovakia

left justify in out

img

Expedíciu Štefánik/Vava'u 1911 - 2011 dnes v Bratislave zástupcom médií predstavili jej účastníci, ktorí sa 18. októbra vydajú na Vava'u. Podľa odborného garanta výpravy Františka Keleho sa práve na tomto ostrove v Kráľovstve Tonga nachádza jediná hmatateľná trojrozmerná pamiatka o pôsobení Milana R. Štefánika ako astronóma na južnej pologuli. Tvoria ju dva betónové stĺpy na vŕšku Paris nad administratívnym centrom Neiafu. Pilóny vlastnoručne za asistencie pomocníkov zhotovil Štefánik a použil ich ako statívy pri pozorovaní úplného zatmenia Slnka v apríli roku 1911.
"Moja základná myšlienka bola priniesť jeden z tých pylónov do múzea na Košariskách," uviedol Kele, ktorý sa najväčšiemu slovenskému cestovateľovi prvej polovice 20. storočia venuje od roku 1992. O dva roky neskôr bol prvým Slovákom, vedúcim expedície Tahiti'94, ktorý Štefánikove stĺpy - pylóny objavil.
Kele pripravoval expedíciu na Vava'u pri príležitosti 100. výročia Štefánikovho astronomického úspechu od roku 2009. V Polynézii chce vzdať poctu významnej slovenskej osobnosti, zistiť, v akom stave je pamiatka a osloviť miestne autority, či by ju boli ochotné dať niekedy v budúcnosti Slovensku. Cieľom výpravy je i technické zdokumentovanie jedinečnej kultúrnej pamiatky, aby bolo možné vyhotoviť jej repliku. "Dokumentáciu by sme chceli mať naporúdzi doma, keby pylóny definitívne museli ostať tam, pre múzejnícke účely by sme potom spravili repliku," potvrdil pre TASR Kele s tým, že jeden pylón váži 3,5 tony a prípadný transport by stál asi 2350 eur.
"Jeden z nich bol slabo osadený a začal sa nakláňať, možno že sú na zemi, tak ako sme ich našli, keď ich z pôvodného miesta odtlačili z cesty. Keď ich nájdeme, postavíme ich a dáme do poriadku," vysvetlil Kele. V roku 1997 bol posledným Slovákom, ktorý pylóny videl. "Vlastne nevieme, čo nájdeme, je možné aj to, že ich rozdrvili a dali do základu domu, nevieme nič," priznal cestovateľ.
Expedíciu tvoria František Kele, lekár a fotograf Milan Šimunič, vedúci výpravy a majster technickej dokumentácie Jaroslav Oršula, ďalším členom výpravy je asistent kameramana Milan Supek a päticu dopĺňa kameraman Michal Vasilko Kele.
Plánovaný termín návratu expedície Štefánik/Vava'u 1911 - 2011, ktorú pod záštitou Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika organizuje Športový klub IAMES v Bratislave, je 9. november.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies