Český expremiér Nečas unikol stíhaniu v kauze podpisu Klausovej amnestie

NETKY.SK • 26 Február 2014, 13:36 • 2 min
Český expremiér Nečas unikol stíhaniu v kauze podpisu Klausovej amnestie

PRAHA - Bývalý český premiér Petr Nečas (ODS) unikol trestnému stíhaniu v kauze podpísania spornej amnestie, ktorú vlani v januári udelil vtedajší prezident ČR Václav Klaus. Oznámil to dnes spravodajský server Lidovky.cz, ktorý citoval vyjadrenie prokuratúry.

slovakia

left justify in out

Nečas spolupodpísal amnestiu bez prerokovania vo vláde. Jeho následné vyjadrenia, zachytené v odpočutom telefonáte, vyvolali podozrenia, že s Klausom uzavrel politický obchod. "Amnestia je strašný 'průser'... Môžem otvorene povedať, že išlo o podpis za podpis," povedal údajne Nečas 5. januára 2013 v telefonáte Jane Nagyovej, vtedajšej šéfke svojho kabinetu a v súčasnosti už manželke. 


Nečas amnestiu údajne podpísal výmenou za prezidentov súhlas s konsolidačným daňovým balíčkom pripraveným vtedajšou vládou. Expremiér v tejto súvislosti čelil podozreniam zo zneužitia právomoci úradnej osoby či dokonca zo zločinného spolčenia. Príslušné trestné oznámenie na neho podala iniciatíva Vráťte nám štát. Prokuratúra však napokon rozhodla, že celý prípad uzavrie bez začatia trestného stíhania.  


Štátny zástupca (prokurátor) "podanie vyhodnotil tak, že nič nenasvedčovalo tomu, že by bol spáchaný akýkoľvek trestný čin. Vec preto bez ďalšieho opatrenia založil," uviedla hovorkyňa Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe.


Zástupcovia iniciatívy sa môžu s trestným oznámením ešte obrátiť na vrchné štátne zastupiteľstvo.  Nečas rovnako ako Klaus akýkoľvek politický obchod ohľadne amnestie popierajú. Vyjadrenia z odpočutého telefonátu boli podľa expremiéra vytrhnuté z kontextu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies