České firmy dovážali zbrane na Ukrajinu, napriek embargu

NETKY.SK • 18 Február 2015, 13:30 • 2 min
České firmy dovážali zbrane na Ukrajinu, napriek embargu

PRAHA - Niekoľko českých podnikov vlani dovážalo zbrane na Ukrajinu, a to s vedomím českých úradov. Tie proti tomu nezasiahli ani napriek európskemu embargu a vyhláseniu politikov, že do Kyjeva žiadne zbrane nepôjdu. Vývozné licencie pozastavilo ministerstvo priemyslu a obchodu len minulý týždeň, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zbrane na Ukrajinu dodávalo niekoľko českých firiem. Najmenej jedna z nich, spoločnosť CZ Hermex, ich tam dovážala počas celého roka, hoci až do júla platilo embargo Európskej únie na dovoz akéhokoľvek vojenského materiálu a technológií do krajiny, sužovanej vojnou.

 

Právnik firmy CZ Hermex, Radek Ondruš, povedal pre portál iDNES.cz, že spoločnosť už nesmie dokončiť obchod, dodávku zbraní a munície ukrajinskému zákazníkovi, ktorý mali rozbehnutý. "Ministerstvo priemyslu nám na návrh ministerstva zahraničných vecí až minulý piatok (13. februára) pozastavilo vývoznú licenciu," vysvetlil právnik.

 

Firma CZ Hermex, ktorej ministerstvo udelilo licenciu v druhej polovici roka 2013, vyvážala na Ukrajinu tovar za státisíce dolárov. Podľa spolumajiteľa a konateľa Emila Markupa obchodovali s ukrajinskou štátnou firmou dlhšie než rok. Spomínaná štátna firma tieto zbrane pôvodne vyrábala a teraz ich repasovala. "Dodávali sme im ich ešte vlani na jeseň. Posledné dodávky odišli na konci roka," dodal Markup.

 

Zbrane boli podľa právnika Ondruša určené pre ukrajinskú armádu, podľa spolumajiteľa Markupa časť z nich Ukrajinci po oprave ďalej predávali. Dodávky prerušili až jesenné výbuchy v sklade v moravskej obci Vrbětice, kde firma časť tovaru skladovala.

 

Markup tvrdí, že vie najmenej o ďalších troch firmách, ktoré vozili zbrane na Ukrajinu, ale ich názvy nepozná.

 

Ministerstvá zahraničných vecí a obrany, ktoré schvaľujú udeľovanie licencií, zatiaľ na zaslané otázky portálu iDNES.cz nereagovali.

 

Vývoz zbraní na Ukrajinu môže pre Česko znamenať medzinárodný problém. Štát totiž zrejme porušil zbrojné embargo, ktoré EÚ vyhlásila voči Ukrajine vlani vo februári, keď režim vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča brutálne potlačoval demonštrácie.

 

Aj keď dva dni po prijatí embarga Janukovyč padol a ušiel z krajiny a nová vláda sa musela brániť proti separatistom, EÚ prehodnotila embargo až 16. júla. Až od toho dátumu bol český vývoz zbraní a munície na Ukrajinu z hľadiska EÚ legálny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies