Cameron zvolal po poprave Brita krízový výbor vlády

NETKY.SK • 14 September 2014, 12:51 • 2 min
Cameron zvolal po poprave Brita krízový výbor vlády

LONDÝN - Britský premiér David Cameron zvolal v nedeľu zasadnutie krízového výboru vlády potom, čo extrémisti zo skupiny Islamský štát popravili britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa.

slovakia

left justify in out

Cameron označil popravu za "odpornú vraždu nevinného človeka" a sľúbil, že páchatelia budú čeliť trestu. "Urobíme všetko, aby sme týchto vrahov dolapili a postavili ich pred spravodlivosť," reagoval Cameron.

 

Islamský štát v sobotu zverejnil video nahrávku s popravou Hainesa, 44-ročného otca dvoch detí zo Škótska, ktorého zadržali islamisti pred rokom, keď pracoval v Sýrii pre francúzsku humanitárnu agentúru ACTED. Na nahrávke ho opäť popravil muž hovoriaci s britským prízvukom. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o toho istého muža, ktorý za uplynulý mesiac popravil aj dvoch amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Stoloffa.

 

Poprava je podľa Islamského štátu pomstou za pomoc britskej vlády pri vyzbrojovaní irackých a kurdských armád, ktoré bojujú proti sunnistkým povstalcom. Londýn sa zatiaľ rozhodol nevyslať vojakov do Iraku, túto možnosť však nechal otvorenú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies