Britský veľvyslanec pri EÚ sa už chystá na odovzdanie listu o brexite

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 10:19 • 2 min
Britský veľvyslanec pri EÚ sa už chystá na odovzdanie listu o brexite

BRUSEL - Britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow prišiel dnes do svojho úradu v Bruseli na stretnutie s ďalšími ambasádormi, ktoré sa koná len niekoľko hodín pred spustením tzv. brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Barrow je v Bruseli už od utorka a dnes dopoludnia sa zúčastňuje na bežnom stretnutí s veľvyslancami, informuje agentúra AP.

 

Barrow neskôr zo stretnutia odíde a okolo 13.30 h SELČ osobne odovzdá list podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Týmto listom sa oficiálne spustí tzv. brexit.

 

Británia dnes teda listom oznámi Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku. K samotnému vystúpeniu krajiny z EÚ by malo dôjsť najneskôr o dva roky, čiže v závere marca 2019. Nie je však vylúčené ani predĺženie rokovaní, ak si to budú okolnosti vyžadovať.

 

Británia ukončí 44-ročný vzťah s EÚ, keďže tak rozhodli voliči Spojeného kráľovstva v referende pred deviatimi mesiacmi.

 

Premiérka Mayová oznámi dnes popoludní Dolnej snemovni britského parlamentu, že aktivovala článok 50 kľúčovej zmluvy EÚ - Lisabonskej zmluvy -, ktorý spúšťa dvojročný proces odchodu krajiny. Mayová to urobí v rovnakom čase, ako bude veľvyslanec Barrow odovzdávať list Tuskovi.

 

Mayovej úrad informoval, že premiérka zákonodarcom v Dolnej snemovni povie, že Spojené kráľovstvo sa vydáva na "dôležitú cestu" a občania by sa mali zjednotiť, aby nadviazali na "svetovú Britániu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies