Britský premiér po volebnom víťazstve vymenoval ďalších členov svojej vlády

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 15:31 • 2 min
Britský premiér po volebnom víťazstve vymenoval ďalších členov svojej vlády

LONDÝN - Britský premiér David Cameron vymenoval dnes ďalších členov svojej novej vlády po tom, ako v minulotýždňových voľbách neočakávane získal jasnú väčšinu hlasov.

slovakia

left justify in out

Už v piatok večer oznámil, že George Osborne zostáva naďalej ministrom financií a pribudne mu aj čestná funkcia prvého ministra. Philip Hammond zostáva ministrom zahraničných vecí, Theresa Mayová ministerkou vnútra a Michael Fallon ministrom obrany.
     

Dnes Cameron informoval, že ministrom spravodlivosti bude Michael Gove, ktorý doteraz zastával post ministra školstva. Očakáva sa, že Gove zruší britský zákon, ktorý oficiálne spája britské súdy s Európskym súdom pre ľudské práva, čo konzervatívci sľubovali v predvolebnom programe.
     

Skúsený konzervatívny politik Iain Duncan zostáva naďalej ministrom práce a sociálnych vecí, kde bude mať dohľad nad očakávanými škrtmi v sociálnych výdavkoch v celkovej výške do 12 miliárd libier ročne (16,6 miliardy eur). Cieľom pokračujúcich škrtov je znížiť britský rozpočtový deficit.
     

Na zasadnutiach vlády sa bude podľa dnešného oznámenia odteraz zúčastňovať aj populárny starosta Londýna Boris Johnson, hoci nebude oficiálne vo funkcii ministra, aby "mohol venovať pozornosť" svojmu poslednému roku v starostovskej funkcií. 
     

Agentúra Reuters informovala, že novou ministerkou energetiky a pre klimatické zmeny bude Amber Ruddová a ministrom obchodu Sajid Javid, ktorý mal doteraz na starosti kultúru a médiá. Ministerkou zamestnanosti bude Priti Patelová a rezort kultúry, športu a médií povedie dlhoročný konzervatívny poslanec John Whitttingdale.
     

Snemovňu lordov bude naďalej viesť barónka Stowellová. Robert Halfon bol menovaný za podpredsedu Konzervatívnej strany a za ministra bez kresla. 
     

Nové tváre vystriedajú doterajších liberálnodemokratických ministrov, väčšina vlády však zostáva bezo zmeny, uviedla agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies