Brazílsky prezident Michel Temer je pod silnou paľbou kritiky zo strany žien

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 15:21 • 2 min
Brazílsky prezident Michel Temer je pod silnou paľbou kritiky zo strany žien

SAO PAULO – Počas prejavu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, sa brazílsky prezident nevhodne vyjadroval na adresu žien v domácnosti.

slovakia

left justify in out

Jeho slová vyvolali hlboké pobúrenie zo strany nežnejšieho pohlavia a na sociálnych sieťach je označovaný za sexistu. V úvode svojho prejavu sa komplimenty na ženských zástupcov Senátu a Poslaneckej snemovne len tak sypali. Vyzdvihol význam hlasovacieho práva pre ženy a odsúdil tých, ktorí so ženami zaobchádzajú ako s „menejcennou bytosťou a človekom druhej kategórie“.

 

V pokračovaní svojho prejavu sa ešte stihol srdečne poďakovať svojej manželke za všetko čo robí okolo ich spoločnej domácnosti a ako ukážkovo sa stará o deti. Keď sa trochu uvoľnil začal hodnotiť hospodárske ukazovatele v súvislosti so ženami, ktoré majú v náplni práce starať sa o domácnosť na plný úväzok.

 

Podľa jeho vlastných slov „nikto nie je viac schopný poukazovať na nerovnováhu, povedzme, o cenách v supermarketoch ako žena v domácnosti“ a „nikto nie je viac schopný sledovať prípadné ekonomické výkyvy ako ženy, keďže oni sú tie, ktoré sledujú prírastky a úbytky rozpočtov svojich domácností".
 

Po týchto vyjadreniach protesty na seba nenechali dlho čakať a ulice zaplavili feministické skupiny, ženy a matky. "Chcú nás ako prvé dámy, no nikdy vo funkcii prezidentky", vyjadrila svoj postoj protestujúca.
 
"Keď som sa stala matkou a vedela, že to bude dievča, pochopila som že mám za ňu zodpovednosť," vyjadrila sa protestujúca mamička Alejandra Vargas. "Toto fundamentalistické myslenie žien, že ich miesto je len doma, ohrozuje to, čo sme už získali."

 

Brazília momentálne čelí najväčšej a najdlhšej recesii svojej histórie. Produktivita ekonomiky sa znížila o 3,6 %, nezamestnanosť sa dostlala na neuveriteľných 12,6 %. Prezidentova popularita sotva dosahuje dvojciferných čísel tesne potom ako prešiel na agresívne úsporné opatrenia, zmrazenie verejných výdavkov na služby, ako je zdravotníctvo a vzdelanie pre nasledujúcich 20 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies